Shakshuka je aromatično jelo koje potječe iz Bliskog Istoka, a savršeno spaja okuse rajčice, paprike i začina u bogatom umaku, u kojem se poširaju jaja. Jednostavna za pripremu naš je odabir kada moramo za ručak napraviti nešto brzo i fino.
SHAKSHUKA
Trebat će vam:
2 žlice maslinova ulja
1 manji luk, nasjeckan
1 crvena paprika, nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
400 g pelata
1/2 žličice mljevene paprike
1/2 žličice kumina
1/4 žličice čilija u prahu (prema želji)
sol i papar prema ukusu
3 jaja
svježi peršin za ukras
komadići feta sira (opcionalno)
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i papriku, pa pirjajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte češnjak, mljevenu papriku, kumin i čili u prahu. Pirjajte 1 minutu, a zatim dodajte pelate. Kuhajte smjesu 8-10 minuta, dok se ne zgusne, pa posolite i popaprite. U tavi, žlicom napravite tri udubljenja u umaku. U svako udubljenje pažljivo razbijte jedno jaje. Pokrijte tavu poklopcem i kuhajte 5-7 minuta, dok bjelanjci ne budu čvrsti, a žumanjci još tekući (ili dulje, ako želite potpuno kuhana jaja). Maknite tavu s vatre i pospite svježe nasjeckanim peršinom. Prema želji, dodajte komadiće feta sira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....