okusi azije

Pržena riža s kozicama i povrćem jelo je prepuno okusa, a gotovo za svega pola sata

 Derkien/Getty Images/istockphoto
Zbog ovog finog jela vrijedi nabaviti velike kozice u ribarnici ili u supermarketima, a začinjenost ovisi o vašem ukusu.

Trebat će vam:

450 g očišćenih velikih kozica
1 žličica soli
pola žličice bijelog papra
3 žlice suncokretova ulja
pola malog luka
2 mlada luka
2 režnja češnjaka
pola žličice mljevenog svježeg đumbira
1 veća mrkva
1 čili paprika
3 velika jaja
600 g kuhane bijele riže
3 žlice umaka od soje
2 žličice prženog sezamovog ulja

Začinite kozice solju i paprom pa ih stavite sa strane. Zagrijte dvije žlice ulja u velikom woku ili tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kozice u jednom sloju i pecite ih par minuta, zatim ih okrenite i pecite još 30 sekundi, dok se ne ispeku i ne postanu neprozirne. Izvadite ih na tanjur. U tavu dodajte na kockice usitnjen luk, bijele dijelove mladog luka, usitnjeni češnjak i đumbir, te uz miješanje pržite minutu dok ne zamiriše. Dodajte na kockice narezanu mrkvu i čili papričicu i pirjajte ih dok malo ne omekšaju. Po potrebi podlijte malo vodom. Kad povrće omekša, odmaknite ga sa strane, a zatim dodajte razmućena jaja i brzo ih miješajte dok ne postanu mekana kajgana. Dodajte kuhanu rižu, kozice, umak od soje i sezamovo ulje i pržite uz miješanje dok se riža i kozice ne zagriju, oko dvije minute. Podijelite u zdjelice i ukrasite usitnjenim zelenim dijelom mladog luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 01:37