OMILJENI RECEPTI DOBRE HRANE

PA TI ODOLI OVOME: Ispekli smo pet savršenih pita i iskoristili slasno ljetno voće!

 Neja Markičević / Hanza Media
Ove pite smo smazali čim su nam nakon snimanja stigle u redakciju!

U svaki smo kolač dodali mrvicu iznenađenja: s marelicama smo spojili papar, kruške smo pokapali medom, a smokve utopili u grčki jogurt i mentu.

Recept za prhko tijesto

3 žumanjka
125 g maslaca
200 g oštrog brašna
4 velike žlice šećera

Žumanjke sa šećerom izmiksajte u kremastu i blijedu smjesu. Zatim natrgajte maslac na manje komadiće i uz postupno miješanje dodajte i oštro brašno. Kad su se sastojci počeli spajati, zamijesite tijesto rukama. Ako je tijesto ljepljivo, svakako dodajte još brašna, oblikujte kuglu, a zatim zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje pola sata, ali najbolje dva sata, zatim razvaljajte na kojih 5 mm debljine i pecite otprilike 25 minuta na 200°C. Brza pita s breskvama i mentom Prhko tijesto zamijesite po prethodnom receptu. Breskve narežite na tanke ploške i poslažite ih po tijestu u krug. Zatim ih pošećerite vanilinim šećerom, a ako volite još slađe okuse, dodajte i malo meda. Sve zajedno pecite kojih pola sata na 200°C, a kad se pita malo ohladila, kojih desetak minuta dodajte malo svježe mljevenog papra, još koju žlicu meda i svježe mente pa poslužite uz kuglicu sladoleda.

Brza pita s breskvama i mentom

Zagreb, 020816. 
Ljetne, vocne pite.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Prhko tijesto zamijesite po prethodnom receptu. Breskve narežite na tanke ploške i poslažite ih po tijestu u krug. Zatim ih pošećerite vanilinim šećerom, a ako volite još slađe okuse, dodajte i malo meda. Sve zajedno pecite kojih pola sata na 200°C, a kad se pita malo ohladila, kojih desetak minuta dodajte malo svježe mljevenog papra, još koju žlicu meda i svježe mente pa poslužite uz kuglicu sladoleda.

Pita s kruškama

Tijesto:

300 g brašna
150 g maslaca
50 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
žličica praška za pecivo

Nadjev:

5-6 krušaka
2 velike žlice meda
malo grožđica - ovisno koliko volite
25 g maslaca

Zagreb, 020816. 
Ljetne, vocne pite.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Za tijesto prvo pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte i sve preostale sastojke pazeći da je maslac hladan. Sve zajedno zamijesite, ali imajte na umu da tijesto ne smije biti ljepljivo pa slobodno dodajte još malo brašna. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odmori u hladnjaku preko noći. Za nadjev naribajte kruške, dodajte im malo meda, maslaca i grožđica. Kuhajte kojih desetak minuta dok ne ispari tekućina. Zatim, tijesto prepolovite na dva dijela, razvaljajte pa stavite jednu polovicu na dno namaštenog pleha, zatim nadjev, a potom ponovno obložite tijesto. Nabockajte vilicom prije pečenja. Pecite pola sata na 180°C. Kad se ohladi, možete posipati šećerom u prahu.

Čokoladna torta sa šljivama

Za tijesto:

300 g oštrog brašna
20 g kakaa u prahu
50 g šećera
75 g hladnog maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
100 g otopljene crne čokolade
1 jaje

Za čokoladnu kremu:

150 g maslaca
70 g šećera
3 žumanjka
1 jušna žlica ekstrakta vanilije
100 g otopljene čokolade
desetak prepolovljenih zrelih šljiva

Zagreb, 020816. 
Ljetne, vocne pite.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Zagrijte pećnicu na 200°C. U veliku posudu pomiješajte suhe sastojke; brašno, kakao u prahu, šećer i maslac (pokušajte mikserom malo izraditi smjesu) zatim dodajte kiselo vrhnje, jaje i otopljenu čokoladu pa sve zajedno dobro promiješajte i zamijesite tijesto. Ne smije vam se lijepiti za prste i zato slobodno dodajte još brašna kako bi tijesto bilo meko i elastično. Oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i zatim pustite da odmori u hladnjaku kojih pola sata. U međuvremenu pripremite čokoladnu kremu. U posebnu posudu pomiješajte sve sastojke za kremu i miksajte dok ne dobijete podatnu svilenkastu kremu. Zatim, razvaljajte tijesto i pecite kojih 15 minuta, a prethodno ga nabockajte vilicom. Kad se tijesto ohladilo desetak minuta, ulijete kremu, a povrh poslažite uzdužno prepolovljene šljive. Sve zajedno pecite otprilike 35 minuta dok krema ne poveća svoj volumen.

Zatvorena pita s marelicama i paprom

Zagreb, 020816. 
Ljetne, vocne pite.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Po prethodno napisanom receptu za prhko tijesto zamijesite duplu količinu. Za nadjev će vam trebati pet-šest marelica, 50 g maslaca, 1 velika žlica svježe mljevenog šarenog papra, 1 žlica smeđeg šećera i 1 žlica meda. Zagrijte na laganoj vatri i kuhajte dok se marelice ne raspadnu. Svakako možete ostaviti i komadiće marelica, a tko voli orašaste plodove, neka stavi i šaku komadića prženih lješnjaka. Razvaljajte tijesto, položite ga u kalup za pečenje, zatim nadjenite prethodno pripremljenim nadjevom i poklopite drugim dijelom tijesta, pritom dobro pazeći da su rubovi čvrsto pritisnuti kako nadjev ne bi izlazio. Pecite kojih pola sata na 200°C, a možete poslužiti s malo grčkog jogurta.

Pitice s grčkim jogurtom, smokvama i mentom

100 g grčkog jogurta
200 g mascarpone sira
1 jušna žlica narančina soka
malo cimeta po želji
10-ak smokava
med
malo pistacija

Zagreb, 020816. 
Ljetne, vocne pite.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Po prethodnom receptu za prhko tijesto zamijesite i ispecite tijesto, a ako želite male pitice, poslužite se čašicama za souffle kao kalupima. Smokve prelijte s malo meda (ovisno koliko slatko volite) pa pecite u pećnici, zamotane u aluminijskoj foliji kojih 15 minuta. U međuvremenu pripremite kremu. U maloj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, mascarpone i narančin sok. Kad se ohladilo kojih deset minuta, tijesto obilno nadjenite prethodno pripremljenom kremom, pečenim smokvama narezanim na komadiće i pistacijama. Ako tražite još bržu varijantu, poslužite se lisnatim tijestom umjesto prhkog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:22