Tradicijski kolač

Ako volite pitu od jabuka, ovu ćete obožavati, ima još jedan dodatak, a rađena je po starinskom receptu

Gornje tijesto nemojte ribati, već ga nadrobite

 Roland Puskaric/Getty Images
S ovim je receptom Ljubica Kutnjak osvojila treće mjesto na Festivalu međimurskih slastica

Na Festivalu međimurskih slastica "Bakin kolač", Ljubica Kutnjak iz Murskog Središća osvojila je treće mjesto s receptom za pitu od jabuka s lješnjacima. Kako piše emedjimurje.net.hr, riječ je o skromnoj ženi s velikom strasti prema kulinarstvu, koja voli tradicionalne i prikuplja starinske recepte.

Njezina pita od jabuka s lješnjacima nije stoga samo ukusna, već je obogaćena obiteljskom poviješću. Njeno iskustvo s bakom, zajedničko pripremanje kolača i čuvanje starih recepata ono je što čini svaki zalogaj ove pite posebnim.

Da biste ga pripremili tako da uspije kao Ljubičin važno je, rekla je za lokalni portal, pažljivo izmjeriti sastojke.

Trebat će vam:

Za tijesto:

280 g brašna
malo praška za pecivo
jedno jaje
4 žlice šećera
4 žlice ulja
3 žlice mlijeka
malo vanilin šećera

Za nadjev:

jabuke
šećer
prženi mljeveni lješnjaci

image

Gornje tijesto nemojte ribati, već ga nadrobite

Roland Puskaric/Getty Images

Priprema:

Kad ste izmjerili sastojke, zamijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela.

Prvi dio tijesta razvaljajte te ga stavite u nauljen i pobrašnjen lim ili posudu za pečenje.

Jabuke ogulite i narežite na kockice, pa napravite nadjev od jabuka i šećera tako što ćete ih kratko ukuhati i ohladiti.

Ohlađeni nadjev od jabuka stavite na tijesto u kalupu pa ga posipajte s prženim mljevenim lješnjacima.

Sad na nadjev natrgajte drugi dio tijesta te ga stavite na nadjev i pecite u zagrijanoj pećnici (na 180 ºC) dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 08:29