TALIJANSKI KLASIK

Ovu ljetnu slasticu često opisuju kao spoj kremastog sladoleda, elegantnog kolača i najfinije kreme. Imamo recept!

 Merc67/Getty Images/istockphoto
Jednom kada ga napravite, semifreddo vrlo brzo postaje jedna od omiljenih ljetnih poslastica

Ljeto je vrijeme kada uglavnom bježimo od pećnice i okrećemo se što jednostavnijim, po mogućnosti ledenim slasticama. Osim sladoleda na tisuću i jedan način, jedna od naših omiljenih poslastica je i semifreddo, talijanski klasik koji je najbolje opisati kao spoj kremastog sladoleda, nježnog kolača i najfinije kreme.

Nalik je finoj sladolednoj torti i vrlo vjerojatno će, jednog kada ga napravite i poslužite, iz kalupa nestati u trenu. Posebno ga volimo i zato što priprema uopće nije komplicirana, ne uključuje korištenje baš nikakvih aparata osim miksera i sve što vam treba je dugačak kalup, malo volje, nekoliko sastojaka po želji i zamrzivač.

image
Merc67/Getty Images/istockphoto

Sam naziv semifreddo u prijevodu znači "na pola smrznut" ili "na pola hladan" i zapravo na najbolji način opisuje teksturu ove slastice. Mekan, kremast, gotovo svilenkast, a ako je napravljen kako treba, i bogatog okusa, semifreddo je ultimativna ljetna slastica koju, ako još niste, ovog ljeta morate napraviti.

Dobra je opcija kada organizirate kakvo ljetno druženje s ekipom na otvorenom, a pri ruci vam je zamrzivač, poslužiti ga možete i nakon uživanja u roštilju, a bit će odlična ideja za malo drugačiju poslasticu na moru, kada vam dosadi klasičan sladoled ili desert jednostavno želite podići na razinu više. Semifreddo je elegantan i dobro ide uz baš svaku situaciju.

image
Merc67/Getty Images/istockphoto

Najvažnije, napraviti ga možete od omiljenog ljetnog voća, orašastih plodova ili mu dodati alkohol kao što je amaretto. Super ideja bit će i citrusi, a zaigrati se možete i s kombinacijom voća, čokolade, keksa, kave i drugih dodataka po želji. Osim toga, trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka kao što su slatko vrhnje, vanilija, šećer i jaja.

U nastavku donosimo recept za semifreddo s malinama i pistacijom po receptu Jamie Olivera, a želite li zbilja pripremiti slasticu o kojoj će se još dugo pričati, razmislite i o pripremi semifredda s bademima i tartufima. Recept je s nama podijelila Meri Vivoda, vlasnica restorana Old River. Potražite ga ovdje.

Trebat će vam:

• 400 g malina
• 75 g šećera
• 3 jaja
• 400 ml slatkog vrhnja
• 75 g pistacija

Priprema:

Kalup za kruh stavite u zamrzivač kako bi se ohladio. U blender stavite maline u blender i usitnite pa procijedite kroz cijedilo. Miksajte šećer i žumanjke dok ne postanu svjetliji i kremasti. U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje, a u trećoj bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. Oba snijega potom polako umiješajte u smjesu sa žumanjcima. U posudu za kruh zatim stavljajte sloj dobivene smjese pa sloj malina, a između možete dodati i usitnjenu slanu pistaciju. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka. Po vrhu pospite svježe maline i još pistacije pa stavite u hladnjak na pet sati. Semifreddo izvadite 15 minuta prije posluživanja, pustite da omekša, a zatim režite na kriške i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:37