Hlade bolje od klime

Stiže nam toplotni val, ovih 5 namirnica provjereno osvježavaju i hlade

Za vrućih dana poželjno je čim češće jesti laganu hranu jer će nas i osvježiti i rashladiti, a što je još bolje ukusne su i sezonske

LUBENICA
I sami znate da je riječ o namirnici koju čini 92 posto vode, pa dobro ohlađena, lubenica savršeno gasi žeđ! Možete je jesti samu, od nje napraviti napitak uz dodatak mente ili bolu. Jednostavno je prepolovite, izdubite, pa meso narežite na kockice. Dodajte sitni šećer po želji, vina ili pjenušac po želji, promiješajte i stavite da se ohladi. Servirajte u izdubljenoj lubenici ili u koktel čašama. Naravno, prije nego je kupite, uvjerite se da ste odabrali onu pravu, slatku lubenicu.

Pored bole, s lubenicom možete napraviti i panna cottu, sorbet, salatu ili sladoled.

image
Marko Miscevic/Cropix

SLADOLED OD LUBENICE I ROSEA

• oko 500 g lubenice
• 100 - 150 ml rose vina
• 150 g leda
• prstohvat soli
• 100 g čokoladnih kapljica

Lubenicu dobro očistiti od koštica i staviti u blender, kratko izmiksati te dodati led, vino i sol te izmiješati do kraja. Kalupe napuniti te pustiti petnaest minuta da stoje na sobnoj temperaturi da se meso lubenice malo odvoji od tekućine radi efektnijeg izgleda lizalice. Zbog alkohola je sladoledu potrebnije dulje vrijeme zamrzavanje, neka to bude minimalno 12 do 15 sati. Umjesto rose vina, lubenicu možete sljubiti i s tequilom.

DINJA
Aromatična dinja će vam sa svojih minimalno kalorija pomoći da osvježite tijelo, ali i da utažite glad. Kad se jednom usavršite u odabiru slatke i zrele dinje, vidjet ćete da je odlična kao predjelo servirana s pršutom i kakvim komadom dobrog sira, no možete je dodati na kockice narezanu i u slatu ili od nje napraviti sok. Jednostavno je iscijedite u kuhinjskom robotu, soku dodajte malo jogurta, meda i limunov sok.

Od nje možemo raditi i sladoled, gazpacho, margaritu ili, primjerice, granitu.

image
Mahbub Hasan/Getty Images/istockphoto

GRANITA OD DINJE

• 1/2 srednje dinje, izrezane na komadiće
• 60 g šećera
• sok jednog limuna
• 240 g leda u kockicama

Dinju sa sokom od limuna, šećerom i ledom ispasirajte u blenderu dok ne nastane glatka smjesa. Zamrznite u hladnjaku na 40 minuta. Smjesu zatim izgrebite vilicom i poslužite u rashlađenim čašama s mentom.

KRASTAVAC
Poput lubenice, i svježi krastavac je prepun vode i kao takav idealna namirnica koja, kad je rashađena, savršeno gasi žeđ te je idealno osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Krastavac je i zahvalna namirnica jer se može kombinirati i s puno drugih. Možete ga s vrhnjem i mjevenom crvenom paprikom zamiješati na salatu, dodati ga u šopsku salatu, a od njega možete napraviti i varivo koje je dobro i toplo i hladno. Krastavce ogulite i narežite na ploške pa posolite. U loncu na malo masnoće prepržite luk i kim, dodajte krastavce, podlijete s pola litre vode pa kuhajte desetak minuta. Umiješajte žlicu, dvije kiselog vrhnja, začinite sa soli, paprom i koprom (može suhi, a može i svježi) te žličicom mljevene crvene paprike.

Više dobrih ideja za salate s krastavcem potražite i u ovom tekstu.

image
Alexbai/Getty Images

MENTA
Sreća pa se ova biljka u vrtu širi kao drač, jer je mentu u ljetnim mjesecima poželjno čim više konzumirati. S obzirom na to da sadrži visoke razine mentola, koji aktiviraju receptore osjetljive na hladnoću, u organizmu će se dogoditi efekt hlađenja. Ne stavljaju je zato bez razloga u ljetne koktele, zdrave napitke, deserte i salate. Za osvježenje, skuhajte čaj od mente, dobro ga ohladite i ispijajte tijekom dana.

Od mente možete napraviti i sirup, ali i brojne salstice kao što su granita, sladoled, ali i panna cotta.

image
Marko Miscevic/Cropix

PANNA COTTA OD MENTE S RIBIZLOMA

• 500 ml slatkog vrhnja
• 100 g kristal šećera
• šaka svježe mente
• 2 lista želatine ili vrećica instant
• 250 g ribizla

U polovicu slatkog vrhnja stavite šećer i listiće mente pa lagano zagrijte tek toliko da se sastojci malo zagriju. Pustite sa strane da se menta pusti svoju aromu. Kada se ohladi, procijedite je da uklonite listove mente. Namočite listiće želatine prema uputama na vrećici. Ako ćete koristiti instant-želatinu, izravno je umiješate u sve ostale sastojke. Preostalo slatko vrhnje istucite i dodajte u ohlađenu smjesu s aromom mente i na kraju želatinu. Sve lagano sjedinite i ulijte u posudu. Kad se slastica malo stisne ili prije posluživanja ukrasite ribizlom.

LIMUN
Ako ste kojim slučajem uspjeli sačuvati sok od limuna ove zime, sad je vrijeme da ga počnete trošiti. Naime, voda u koju iscijedimo malo limunova soka (ili dodamo zaleđene kockice limunova soka) ima brojne dobrobiti za vaš organizam. Ovaj alkalni napitak će nas rashladiti, ali i pomoći da izbacimo toksina iz organizma. Ako vam je ovaj napitak dosadan, dodajte mu sirup od bazge ili mente.

Naiđete li na nešpricane svježe limune, od njih možete napraviti i hit slasticu, zatim limun tart ili tortu od limuna i maka.

image
Marko Miscevic/Cropix

TORTA OD LIMUNA I MAKA

Za biskvit:

• 500 ml mlijeka
• 200 g maka
• 260 g brašna
• 200 g šećera
• 350 g maslaca
• 12 g praška za pecivo
• 12 g sode bikarbone
• prstohvat soli
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• korica 1 limuna
• 180 g bjelanjaka (oko 5 bjelanjaka)

U 500 ml mlijeka namočite mak i pustite da stoji sa strane. Maslac pjenasto izmiksajte sa 100 g šećera (pola količine). Sve suhe sastojke zajedno promiješajte. U pjenasto izrađen maslac i šećer lagano dodajte, miksajući najmanjom brzinom, mak, mlijeko i suhe sastojke. Od bjelanjaka i 100 g šećera istucite čvrst snijeg. Kuhačom umiješajte snijeg u navedenu smjesu. Ulijte u kalup promjera 28 cm i pecite na 180 °C 45 minuta pa provjerite drvenim štapićem kada je pečeno. Pustite biskvit da se dobro ohladi. Prerežite vodoravno napola.

Za kremu od limuna:

• 300 g lemon curda
• 180 g maslaca

Pjenasto izradite maslac, miksajući dodajte lemon curd i miksajte dok se lijepo ne sjedini. Premažite polovicu biskvita kremom od limuna i maslaca pa poklopite drugom polovicom. Pustite da se ohladi.

Za kremu od sira:

• 250 g krem sira
• 250 g maslaca
• 250 g šećera u prahu
• 1 žličica ekstrakta vanilije

Svi sastojci neka budu sobne temperature. Malo mikserom izradite krem sir, lagano miksajući dodajte šećer u prahu i maslac narezan na kockice. Miksajte polako, jako je važno da su sastojci sobne temperature jer će se jedino tako sjediniti. Ovom kremom premažite tortu izvana i na kraju je posipajte makom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 17:04