Jednu od najpoznatijih tradicionalnih slastica baš uvijek pripremamo prema starinskom receptu naših baka, a upravo tanke kore od nekoliko bazičnih sastojaka kao što su brašno, maslac, šećer i vanilin šećer u kombinaciji s bogatom kuhanom kremom s limunovim sokom nepogrešivi su odabir i u uskršnje doba.
Dobro je spomenuti kako je kod pripreme bijele pite kore najbolje razvaljati između silikonskih podloga za valjanje, a dobro će doći i svima dostupna varijanta - veliki komad prozirne folije ili od razrezane čiste poveće vrećice. Dobra ideja bit će i pobrašniti podlogu na kojoj valjate kore, a prije pečenja ih probodite s vilicom kako se pri pečenju ne bi napuhale. Također, osim limunovog soka, u kremu možete dodati i malo ruma, a prije rezanja pitu je važno dobro ohladiti kako bi kocke, jednom kada ćete ih rezati, bile što urednije.
U nastavku vam donosimo klasičan recept za bijelu pitu kakve su radile i naše bake.
Trebat će vam:
Za tijesto:
- 400 g brašna
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 3 žlice mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
Za kremu:
- 700 ml mlijeka
- 7 žlica oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 3 vanilin šećera
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice soka od limuna
Priprema:
Od sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto i ispeći tri kore. Od mlijeka i brašna skuhati kremu i pustiti da se dobro ohladi. U posudu staviti maslac, vanilin šećer, šećer u prahu i limunov sok i dobro izmiksati. Kremu dobro ohladiti. Svaku koru premazati kremom, na gornju staviti tanki sloj kreme i posuti šećerom u prahu ili čokoladnim mrvicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....