SJEĆATE SE OVE PITE?

Ovo je jedini recept koji ćete ikada trebati za omiljeni kolač iz djetinjstva!

 Marko Miščević/
Kremasta bijela pita jedan je od najpoznatijih kolača koji se služi na blagdanskom stolu

Jednu od najpoznatijih tradicionalnih slastica baš uvijek pripremamo prema starinskom receptu naših baka, a upravo tanke kore od nekoliko bazičnih sastojaka kao što su brašno, maslac, šećer i vanilin šećer u kombinaciji s bogatom kuhanom kremom s limunovim sokom nepogrešivi su odabir i u uskršnje doba.

Dobro je spomenuti kako je kod pripreme bijele pite kore najbolje razvaljati između silikonskih podloga za valjanje, a dobro će doći i svima dostupna varijanta - veliki komad prozirne folije ili od razrezane čiste poveće vrećice. Dobra ideja bit će i pobrašniti podlogu na kojoj valjate kore, a prije pečenja ih probodite s vilicom kako se pri pečenju ne bi napuhale. Također, osim limunovog soka, u kremu možete dodati i malo ruma, a prije rezanja pitu je važno dobro ohladiti kako bi kocke, jednom kada ćete ih rezati, bile što urednije.

U nastavku vam donosimo klasičan recept za bijelu pitu kakve su radile i naše bake.

Trebat će vam:

Za tijesto:

  • 400 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera

Za kremu:

  • 700 ml mlijeka
  • 7 žlica oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 3 vanilin šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema:

Od sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto i ispeći tri kore. Od mlijeka i brašna skuhati kremu i pustiti da se dobro ohladi. U posudu staviti maslac, vanilin šećer, šećer u prahu i limunov sok i dobro izmiksati. Kremu dobro ohladiti. Svaku koru premazati kremom, na gornju staviti tanki sloj kreme i posuti šećerom u prahu ili čokoladnim mrvicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 05:08