KREMMMASTOO...

Natašin prejednostavan recept za savršen ljetni bulgur s graškom, tahinijem i hrskavim tofuom

 Nataša Rajčević/
Nataša Rajčević, autorica bloga Burbon i borovnice otkrila je kako napraviti ukusno i zdravo jelo koje neće oduzeti puno vremena

Danas isprobajte savršenu kombinaciju bosiljka, graška, bulgura i hrskavog tofua. Poznata blogerica Nataša Rajčević, autorica bloga Burbon i borovnice se istoimenog Instagram profila pripremila je idealan ljetni obrok koji je brzo gotov i prepun svježih i aromatičnih okusa. Klasičan bulgur u trenu postaje prava zvijezda (možete koristiti i rižu ili tjesteninu, kvinoju, proso….), a poslužite li ga uz tofu dobit ćete jedan jako zanimljiv cjeloviti obrok u kojem će uživati cijela vaša obitelj. Prošlog mjeseca Nataša nas je naučila kako napraviti preukusan pečeni kupus s umakom od badema.

Sastojci:

( za cca.4 porcije)

  • 300 g graška
  • 150 g bulgura
  • manji ljubičasti luk, narezan
  • 2 žlice tahinija
  • sok + korica pola limuna
  • 3 mlada luka , nasjeckana
  • sol ( po ukusu)
  • 3 + 2 žlice maslinovog ulja
  • komadić naribanog đumbira
  • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • malo sitno sjeckane chilli paprike
  • nekoliko listova bosiljka, sitno nasjeckana
  • nekoliko listova peršina, sitno nasjeckana

Priprema:

Bulgur skuhajte prema uputama na pakiranju.

Grašak kratko blanširajte pa ga odmah prebacite u zdjelu s hladnom vodom.

Polovicu graška zblendajte ili usitnite u multipraktiku.

U manju zdjelicu ubacite sitno sjeckani češnjak, đumbir, chilli papriku, bosiljak i pešin.

Zagrijte 3 žlice maslinovog ulja, dok ne primjetite male mjehuriće (pazite da ga ne zagrijete previše)

S tim uljem prelijte mješavinu začinskog bilja i češnjaka i ostavite sa strane.

Na preostale 2 žlice maslinovog ulja zdinstajte ljubičasti luk, dok ne omekša. Dodajte mješavinu ulja i začina, grašak ( cijeli i zblendani) i dobro promiješajte. Sad dodajte tahini, sok i koricu limuna i skuhani bulgur. Posolite pa dodajte i mladi luk. Po želji dodajte i nekoliko listova svježe mente.

Poslužite uz hrskavi tofu.

Za hrskavi tofu trebat će vam:

  • 1 kocka tofua ( 200-250 grama)
  • 3 žlice brašna po izboru
  • 2 dcl vode
  • 5 žlica raznih sjemenki ( lan, sezam.suncokret, buča, chia….)
  • 5 žlica krušnih mrvica ( za GF verziju staviti samo sjemenke)
  • Začini- sol, češnjak u granulama, chilli pahuljice, origano, dimljena crvena paprika….
  • Ulje za prženje

Priprema:

Kocku tofua ocijedite tako da ju pritisnete između kuhinjskih ručnika. Stavite teži predmet na kocku i pustite da stoji 5-10 minuta, kako biste izvukli svu vodu i dodatnu vlagu iz tofua.

U dubljoj posudi pomiješajte brašno i vodu kako biste dobili smjesu nalik onoj za američke palačinke. Posolite.

U drugoj posudi pomiješajte sjemenke i krušne mrvice i dodajte ostale začine.

Tofu narežite na odgovarajuće komade te ga začinite solju i dimljenom paprikom ( ili nekim drugim začinima po vašem izboru)

Sad svaki komad ubacite prvo u smjesu brašna i vode pa u smjesu sjemenki i mrvica. Pritisnite malo rukama kako bi se sve ravnomjerno obložilo.

Zagrijte ulje na tavi i pržite tofu nekoliko minuta, okrećući ga dok se ne zarumeni sa svake strane.

Za opciju bez ulja: tofu poslažite na posudu za pečenje obloženu masnim papirom pa pecite u pećnici na 200 stupnjeva po 10ak minuta sa svake strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 12:33