NAKON BLAGDANA

Najbolja krem juha od gljiva, bogato varivo i sekeli gulaš, ova tri jela na žlicu vratit će vas u život

U nastavku ostavljamo recepte za bogatu juhu od gljiva, malo drugačije varivo Slavice Šagolj i sekeli gulaš iz nekadašnjeg dobro poznatog zagrebačkog restorana

Nakon blagdana, vrijeme je za laganija jela na žlicu priprema kojih ne oduzima previše vremena, ali nas drže sitima i zadovoljnima još satima nakon što ispraznimo i posljednji tanjur. Upravo zato, izdvajamo tri recepta za ona s kojima nema greške. Na našoj listi našla se omiljena krem juha od gljiva, tu je i gusto, malo drugačije varivo te sekeli gulaš recept za koji smo dobili u starom zagrebačkom restoranu. Sve detalje i recepte potražite u nastavku.

NAJBOLJA KREM JUHA OD GLJIVA

Najbolju krem juhu dobit ćete ako, osim svježih gljiva, u lonac ubacite i malo suhih gljiva koje ste prethodno držali u vodi. Koristite šampinjone, koje su više nego pristupačni i vrlo ih je lako nabaviti, ali ako ste u mogućnosti, svakako se poigrajte i ostalim vrstama gljiva koje možete kupiti na tržnici ili supermarketu. Što više vrsta koristite, to će juha biti bogatija. Na kraju juhu poslužite uz tostirane kockice kruha ili kriške koje ste prelili s malo maslinova ulja pa ih dodatno zapekli u pećnici te na kraju natrljali češnjakom.

NAJBOLJA KREM JUHA

Trebat će vam:

po 100 g od različitih vrste gljiva

nekoliko listića vrganja i/ili bilo koje druge suhe gljive

125 g maslaca

1 veći poriluk

1 l temeljca

100 ml bijelog vina

100 ml slatkog vrhnja

vezica peršinovog lista

5 g tucanog mljevenog papra

Priprema:

Na maslacu prepržite kolutiće poriluka. Tanko narezane gljive dodajte jednu za drugom. Ubacite i sitno sjeckane sušene gljive koje ste prethodno držali u vodi. Potom dodajte vino koje je dovoljno kuhati tek minutu, dvije, a odmah zatim se dodajte topli temeljac i juhu dovedite do ključanja. Vrhnje, nasjeckani peršinov list i papar najbolje je dodati već kad se juha digne sa štednjaka. Na kraju sve skupa izblendajte, a dio gljiva možete ostaviti i u malim komadićima, za zabavniju teksturu. Poslužite odmah.

image
Marko Miščević/cropix/

VARIVO NA REPETE

Jeste li ikada u varivo pokušali dodati slatki sastojak? Ovog puta okušajte se u pripremi zasitnog jela na žlicu u koje ćete, uz svinjetinu, dodati i dunje. Sve zajedno, uz još pokoji dodatak, ubacite u lonac pa krčkajte dok meso ne omekša, a zatim poslužite uz domaći kruh. Recepte za dobar kruh potražite ovdje.

MALO DRUGAČIJE VARIVO

Trebat će vam:

500 g svinjetine od plećke
3 dunje
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
100 g kukuruza šećerca
100 g mladog graška
2 crvene paprike
100 g slanutka
sol
papar
kajenski papar
suncokretovo ulje
žličica mljevene pečene paprike

Priprema:

Meso, dunje i papriku narežite na kockice, luk i češnjak sitno nasjeckajte. U većoj posudi zagrijte ulje, dodajte sitno nasjeckani luk i lagano pržite. Kad postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak te pržite još dvije minute. Zatim dodajte na kockice narezano meso te ga pržite dok tekućina ne ispari te ga po mogućnosti malo zapecite. Dodajte oko 250 ml povrtnog temeljca i kratko prokuhajte. Dodajte kukuruz, grašak, paprike, slanutak i dunje te lagano pirjajte oko 45 minuta. Jelo začinite solju, paprom, kajenskim paprom i mljevenom paprikom. Kuhajte do željene gustoće. Servirajte uz njoke, kuhanu rižu ili palentu.

image
Marko Miščević/cropix/

SEKELI GULAŠ ZA DUŠU

Ako niste od sarme, možda je sekeli gulaš recept za vašu sreću. Dobar recept svojevremeno je s nama podijelila ekipa iz nekadašnjeg kultnog zagrebačkog restorana Dva goluba i od tada ga često radimo upravo na ovaj način. Obavezni sastojci su svinjetina, kiseli kupus i slanina, a sve ostalo prilagodite vlastitom ukusu. Na kraju jelu uvijek možete dodati i žlicu kiselog vrhnja.

SEKELI GULAŠ

Trebat će vam:

600 g svinjetine od vrata
100 g slanine
glavica luka
žličica soli
malo papra
žličica mljevene crvene paprike
600 g rezanog kiselog zelja
lovorov list

Priprema:

Na sjeckanom luku prodinstati slaninu, dodati meso narezano na komade, začiniti solju, paprom i dodati malo crvene paprike. Kad je na pola gotovo dodati kiselog zelja. Podliti povrtnim temeljcem i kuhati, odnosno dinstati. Po potrebi dodatno začiniti i dinstati dok meso i zelje ne omekšaju. Poslužiti uz palentu ili restani krumpir.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 11:00