OMILJENI RUČAK NA ŽLICU

U gusti, bogati gulaš ovog puta ubacite i gljive pa ga poslužite uz kremastu palentu

 Svariophoto/Getty Images
Palentu skuhajte u vodi u koju ste ubacili i začine, a pred kraj kuhanja dodajte i maslac te malo parmezana

Trebat će vam:

450 junetine za gulaš

1 žlica maslinova ulja

2 komada slanine

1 luk

4 režnja češnjaka

450 g miješanih gljiva

2 žličice suhe majčine dušice

2 žlice brašna

2 žlice koncentrata rajčice

250 ml crnog vina

900 ml junećeg temeljca

1 list lovora

sol i papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 °C. U velikom gusanom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte narezanu slaninu i pecite je dok ne postane hrskava. Izvadite je iz lonca i ostavite sa strane. Začinite junetinu sa soli i paprom. U serijama je pecite u loncu dok ne porumeni sa svih strana pa izvadite, prebacite na tanjur sa slaninom i ostavite sa strane. U isti lonac dodajte usitnjeni luk i pecite ga dok ne omekša. Dodajte gljive, usitnjeni češnjak i majčinu dušicu pa nastavite kuhati uz često miješanje dok se prepolovljene gljive ne smanje na pola. Dodajte crno vino da deglazirate dno posude i pirjajte oko pet minuta. Vratite meso i slaninu u lonac i dobro promiješajte. Dodajte brašno i koncentrat rajčice i dobro promiješajte. Prelijte temeljcem, dodajte lovorov list te dobro promiješajte. Pustite da gulaš lagano prokuha, isključite vatru, poklopite i stavite u pećnicu na otprilike dva sata ili dok junetina ne omekša. Kad je kuhano, izvadite lonac iz pećnice, uklonite lovorov list i ostavite da odstoji 10-15 minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 06:30