Naša slavna chefica Ana Grgić za Dobru hranu je pripremila savršeno kremast rižoto od šparoga i rikule koji je uvršten u Guida Gallo, prestižni vodič kroz najbolje rižote na svijetu. I vi ga možete pripremiti kod kuće, naoružat ćemo vas receptom i trikovima kako da vam baš uvijek ispadne savršen!
Trebat će vam:
250 g riže 25 g luka 2 g češnjaka 30 ml bijelog vina 400 ml temeljca maslinovo ulje 150 g parmezana 45 g maslaca 150 g šparoga 100 g rikole |
Priprema:
Na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i miješajte dok se ne zagrije. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ispari, a zatim zalijte temeljcem i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Kad je riža pri kraju, dodajte sitno sjeckane šparoge, lagano prokuhajte i maknite s peći. Dodajte kockice maslaca i ribani parmezan. Miješaje dok rižoto ne postane kremast. Na maslinovu ulju prepržite vrhove šparoga i začinite. Servirajte rižoto, na vrh stavite pržene šparoge i ukrasite listićima rikole.
Trikovi za eksploziju okusa:
1. Birajte bijelu rižu kratkog zrna. Ona ispušta više škroba i čini rižoto kremastijim.
2. Napravite domaći temeljac, rezlika je i više nego osjetna.
3. Rižu najprije prepržite zajedno s lukom i češnjakom dok se lagano ne počne hvatati za posudu. Tako postaje hrskava i bolje upija temeljac.
4. Prvo podlijevanje neka bude vinom, a svako sljedeće temeljcem! Tako ćete dobiti savršen omjer arome vina i povrća te riže.
5. Maslac koji dodajete u rižoto neka bude potpuno hladan!