Za tijesto će vam trebati:
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
250 ml mlake vode
3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
1 žlica octa
Za nadjev:
500 g mljevene junetine, svinjetine ili mješavine
1 veliki luk (sitno nasjeckan)
2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 mrkva (naribana ili sitno narezana)
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/2 žličice mljevene paprike (po želji)
1/2 žličice suhog origana ili timijana
2-3 žlice ulja (za prženje)
1 žlica peršina (sitno nasjeckan, po želji)
Za premazivanje:
50 ml ulja ili otopljenog maslaca
Kako biste napravili tijesto, u veću posudu prosijte brašno i dodajte sol. U mlaku vodu sipajte ulje i ocat pa postupno dodajte u brašno. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Izradite ga rukama dok ne postane elastično pa ga podijelite na dva dijela, premažite uljem, pokrijte krpom i pustite da odmara 30 minuta.
Za nadjev u tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast pa dodajte češnjak. Sada stavite u tavu mljeveno meso i mrkvu, posolite i popaprite te pržite dok meso ne postane zlatnosmeđe i lijepo pečeno. Na kraju dodajte mljevenu papriku i sušene začine (origano ili timijan). U ohlađeni nadjev umiješajte jaje i kiselo vrhnje kako bi nadjev bio sočan i kremast. Razvucite jedan dio tijesta na pobrašnjenoj površini što tanje možete. Premažite ga uljem pa rasporedite polovicu mesnog nadjeva po cijeloj površini tijesta. Zarolajte tijesto u savijaču i postavite ga u nauljenu tepsiju. Postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pitu premažite s malo ulja ili maslaca i pecite 30-40 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....