Trebat će vam:
1,5 kg juneće plećke ili lopatice
2 žlice maslinovog ulja
1 srednji luk
2 veće mrkve
2 srednje stapke celera
2 režnja češnjaka
240 ml crnog vina
800 g pelata
240 ml goveđeg temeljca
2 žlice paste od rajčice
pola žličice suhe majčine dušice
pola žličice mljevene crvene paprike
prstohvat papra
2 lista lovora
450 g pappardelle tjestenine
parmezan
svježi bosiljak
Priprema:
Narežite junetinu na komade, posolite i popaprite. Zagrijte žlicu ulja u gusanom loncu na srednje jakoj vatri. Meso zapecite sa svih strana pa stavite sa strane. Zagrijte žlicu ulja na srednje jakoj vatri u istoj posudi. Dodajte usitnjeni luk, mrkvu i celer i pirjajte dok ne omekšaju. Smanjite vatru i dodajte usitnjeni češnjak pa ga pecite minutu. Dodajte vino i lagano ostružite dno posude da se deglazira. Dodajte zdrobljene pelate, goveđi temeljac, pastu od rajčice, timijan, mljevenu crvenu papriku, papar, lišće lovor pa vratite meso natrag u posudu. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dva do dva i pol sata ili dok meso ne omekša dovoljno da ga možete s dvije vilice razvući. U međuvremenu zakuhajte veliki lonac vode i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Dobro ocijedite i pomiješajte s raguom. Po želji pospite ribanim parmezanom i pospite usitnjenim bosiljkom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....