ZA POD ZUB

Hrskavi, tanki, orašasti keksi već su sada favorit ovih blagdana, stvarno je teško zaustaviti se na samo jednom

Ovi keksi možda izgledaju jednostavno, ali onima nevještima u pripremi slastica (kao što sam ja) mogli bi zadati poneki problem. Ipak, jednom kada ih isprobate, znat ćete da se sve isplatilo

Početak studenog nekako je uvijek vrijeme kada intenzivnije počinjem razmišljati o božićnim poklonima i slatkišima, pa je tako potpuno logično da vam otkrijem recept za jedne baš dobre testne kekse. I odmah na početku važno je reći da su Florentine cookies ili, kako ih još zovu, čipkasti keksi jednostavni samo sastojcima i izgledom, dok je priprema ipak nešto kompleksnija. U to sam se uvjerila sama jer sam ovo pokušavala napraviti u više navrata dok napokon nisam pronašla najbolju formulu.

image
Lidija Lončarić

Naime, kada sam ih prvi put radila, nisam uopće ohladila smjesu i u pećnici su mi se svi keksi pretvorili u jednu veliku masu koju sam kasnije mogla lomiti na komadiće. U drugom pokušaju samo dio njih se spojio, a u trećem su već imali ljepši, okruglasti oblik i bili su divno hrskavi. Dakle, trik je u pečenju, i to u pečenju na što većoj površini, što manje keksića. Iako će kuglice koje ćete oblikovati izgledati malene, kada se pri pečenju rastope, stvar vrlo brzo može potpuno izmaknuti kontroli i onda ćete se naći u problemu, baš kao i ja.

image
Lidija Lončarić

Također, budući da sam ja u posljednje vrijeme zaluđena bučinim sjemenkama i dodajem ih u gotovo svako jelo, to je bio slučaj i s ovim keksima. Vi možete koristiti i neke druge orašaste plodove (recimo, pistacije!), a kada su gotovi i ako vam ispadnu dovoljno mali, keksiće možete i spajati omiljenim slatkim namazom ili čokoladom. A možete ih i poslužiti baš takve kakvi jesu jer će se provjereno svima svidjeti i bit će totalni hit među svim keksićima koje ćete ove blagdane staviti na stol, čak i ako neće izgledati najljepše.

NAJHRSKAVIJI TANKI KEKSIĆI

Trebat će vam:

150 g smeđeg šećera
100 g usitnjenih badema
50 g bučinih sjemenki
115 g maslaca
85 g meda
20 g bijelog brašna
sol
malo vanilije
po želji: čokolada i cvijet soli

Priprema:

Najprije u blender ubacite bademe i bučine sjemenke i usitnite ih gotovo u brašno, ali pustite da ipak ostane poneki komadić. U posudu za kuhanje stavite med, maslac i smeđi šećer i kuhajte do vrenja, dok se sve ne otopi. Maknite s vatre pa dodajte vaniliju sol i brašno. Umiješajte bademe i sjemenke pa sve dobro pomiješajte. Pustite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak na barem sat vremena da se smjesa stisne. Napravite kuglice veličine pikule. Rasporedite ih po papiru za pečenje, ali nemojte pretjerati s količinom, na veliku posudu za pečenje pet kuglica s velikim razmakom između je dovoljno. Pecite ih šest do maksimalno deset minuta ili dok ne dobiju smeđe rubove. Dok su još vrući, papir za pečenje s keksima izvadite iz posude za pečenje i stavite sa strane pa pustite da se ohlade. Kad su još vrući, lako ih možete i oblikovati po želji (ako su u pečenju izgubili oblik). Pustite da stoje pet minuta pa ih odvojite od papira i do kraja ohladite. Poslužite pokapano s malo čokolade i posipano cvijetom soli ili tako kako je. Držite u dobro zatvorenoj posudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 21:59