U slučaju da vam niti jedan keks i slastica ovih blagdana nisu uspjeli kako ste zamislili, ne brinite, jer će ovi keksi spasiti stvar. Kada ih napravite, vjerojatno vam neće trebati niti jedni drugi jer su tako ukusni, a toliko jednostavni za pripremu da ćete ih, baš poput mene, do kraja godine poželjeti ponovno pripremati svaki drugi dan. Istom brzom nestajat će iz kutije s keksima.
Kada sam ih radila, moram priznati da sam samu sebe pitala treba li ljudima, a i meni doista još jedan recept za kekse, pa još i s pistacijom, posebno u ovoj Dubai čokolada fazi naših života. Onda sam im ipak odlučila dati priliku, ispekla ih i zaljubila se! Jednu turu pekla sam malo predugo pa sam joj dodala i bijelu čokoladu, još pistacija i ružine latice i ponovno čula mnogobrojne pohvale na račun ove kreacije.
A znate što? Priprema mi je oduzela točno pet minuta, a ukrašavanje još 10, od čega je pet minuta trajalo topljenje čokolade. Najdulje i najteže je čekati da se tijesto ohladi, onda možete razumjeti koliko je priprema jednostavna. Totalni hit, kažem vam. Pa, eto, neka ovo bude moj dar vama i sretan Božić!
PRHKI KEKSI S PISTACIJOM
Trebat će vam:
170 g bijelog glatkog brašna
80 g šećera u prahu
110 g maslaca
100 g maslaca od pistacije
1 žumanjak
ekstrakt vanilije (ili, još bolje, mahuna vanilije)
1 žličica soli
oko 100 g sjeckanih pistacija
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte hladan, na kockice nasjeckani maslac, zatim maslac od pistacije, žumanjak i vaniliju. Umijesite tijesto, napravite valjak, umotajte u foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje tijekom noći. Izvadite iz hladnjaka, pistacije nasjeckajte i stavite na tanjur ili u veću posudu, a dobra ideja bit će i duguljasti kalup za kruh. Valjak tijesta premažite vodom, najbolje će biti ako koristite kist. Tako mokro tijesto uvaljajte u sjeckane pistacije, a zatim valjak režite na kolutiće debljine oko pola centimetra. Složite na papir za pečenje, po želji posipajte sjeckanim pistacijama i pecite 5-8 minuta na 180 stupnjeva ili dok rubovi keksića ne porumene. Pustite da se ohlade. Ostavite ih takve kakvi jesu ili ih ukrasite otopljenom bijelom čokoladom i pospite sjeckanim pistacijama, ružinim laticama, sušenim ili liofiliziranim jagodama, malinama ili drugim voćem po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....