Fiadone je tradicionalni recept koji se priprema sa sirom brocciu. Brocciu je korzički sir koji se proizvodi od ovčjeg mlijeka i sirutke (dostojna zamjena ovom siru je ricotta). Osim ovim aromatičnim sirom, desert je bogat jajima, limunovom koricom i sokom te se uvijek dodatno obogaćuje domaćim likerom, u ovom slučaju likerom od mirte. Kolač je nekada spravljan samo za posebne prigode i blagdane, a danas se u njemu uživa tijekom cijele godine. Poslužuje se samostalno ili uz svježe sezonsko voće kojeg u tim krajevima ima tijekom cijele godine.
Cijeli tekst o šest cheesecakea iz cijelog svijeta pročitajte ovdje.
Za tijesto će vam trebati:
200 g glatkog brašna
50 g šećera
prstohvat soli
125 g maslaca sobne temperature
Za nadjev:
500 g skute od ovčjeg mlijeka
80 g smeđeg šećera
3 jaja
korica jednog limuna
10 ml likera od mirte
Priprema:
Od glatkog brašna, šećera, soli i maslaca umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak minimalno na sat. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i utisnite u kalup za tart. Tijesto izbodite vilicom i pripremite nadjev. U posudu stavite skutu i usitnite je. Dodajte šećer, limunovu koricu i liker od mirte. Na kraju dodajte jedno po jedno jaje. Smjesu izlijte na tijesto. Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....