MIRIS ZIME U KUHINJI

DOBRI STARI SALENJACI: Provjerena receptura za omiljene zimske kolačiće

 Mario Kučera
Salenjaci se ili vole li mrze. Nema trećeg. Ovdje se ne broje kalorije, dopušteno je samo uživanje u nepristojnim količinama ovih tradicionalnih kolača

Tko nije probao ne može ni zamisliti da se može pripremiti tako delikatan kolač od svinjskog sala. Dizano tijesto, preklapanje (po nekoliko puta), odmor i valjanje. Na kraju se izrežu kvadrati koji se zatim premazuju domaćim pekmezom te preklapaju u obliku trokuta.

Tijesto nemojte valjati tanje od jednog prsta, a poslužite ih posipane šećerom u prahu ili velikodušno nadjevene domaćim pekmezom od šljiva.

Mario Kučera

Sastojci

800-1000 g brašna
500 g sala
1 kocka kvasca
400 ml mlijeka
1 jaje
sol i šećer

Priprema

  1. Onaj tko ih nije probao ne može ni zamisliti da se od nečega kao što je svinjsko salo može napraviti tako delikatan kolač.
  2. Tijesto treba umijesiti dosta mekano pa ostaviti da se diže sat vremena. Razvaljate tijesto na debljinu 1-1,5 cm.
  3. Salo usitnite prstima pa utrljajte u tijesto do polovice. Preklopite pa utapkajte prstima da se zalijepi.
  4. Preklopite još jednom poprijeko, stalno utapkavajući prstima. Pustite da još malo odstoji. Razvaljajte tanko na pobrašnjenoj površini. Izrežite tijesto na kvadratiće.
  5. U svaki stavite malo pekmeza, najbolje domaći od kajsije. Preklopite i zalijepite.
  6. Pecite oko 15 minuta na 180-200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 19:24