Ako još niste odlučili što biste ovog vikenda pekli i poslužili na blagdanskom stolu kao slatki finiš uz kavicu ili čaj nakon obiteljskog okupljanja, imamo sjajne ideje. Mogli bi to biti ovi preukusni medenjaci, a možda i vanilin kiflice koje se tope u ustima ili, pak, mnogima dragi mekani čokoladni keksići odličnog okusa, koji se lako i brzo rade, a i estetski su vrlo privlačni.
Naime, ove smo se godine odlučili pozabaviti malim slatkim keksićima koje svi vole i počastiti vas nekim od božićnih klasika naših krajeva, koji će prije svega pomoći neiskusnima u pečenju kolača, a možda podsjetiti i neke iskusnije koliko je ljepote u jednostavnim receptima.
Melani Varda, vlasnica poznate slastičarnice Meli na zagrebačkoj Trešnjevci, u gužvi između pečenja kolača za već zatvorene božićne narudžbe, otkrila nam je kako priprema neke od njoj najdražih klasika. U novom nastavku ovog video specijala pečemo mnogima omiljene raspucance, prekrasne male mekane keksiće intenzivnog čokoladnog okusa kojih se ne možemo zasititi. Evo kako ih Melani priprema.
Pogledajte video recept!
RASPUCANCI
Trebat će vam:
50 g maslaca
220 g čokolada za kuhanje
2 jaja
110 g glatkog brašna
110 g oštrog brašna
100 g šećera
1 paketić vanilin šećera
½ žličice praška za pecivo
šećer u prahu
Priprema:
Maslac otopite na pari i dodajte mu čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne rastopi.
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte.
Neprestano miješajući dodajte u jaja otopljenu čokoladu.
U smjesu sad dodajte glatko i oštro brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Gotovu smjesu prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite 2 sata u hladnjaku.
Ohlađenu smjesu vadite žličicom i oblikujte u kuglice te ih zatim uvaljajte u šećer u prahu.
Kuglice slažite na pleh obložen masnim papirom, obavezno ostavljajući razmak između kuglica.
Pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva.
Dobro je znati! Kako bi se keksići što bolje raspucali potrebno je tijesto dobro ohladiti. Stoga, kad napravite kuglice, lim za pečenje još malo ostavite u hladnjaku, a tek potom raspucance pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....