VIDEO RECEPT

Blagdani ne mogu proći bez raspucanaca, a ovo je jedini recept koji će vam od sada trebati

U novom video specijalu Dobre hrane Melani Varda pokazuje nam kako napraviti neke od tradicionalnih božićnih keksića, koji već generacijama čine blagdane slađima i malima i velikima

Ako još niste odlučili što biste ovog vikenda pekli i poslužili na blagdanskom stolu kao slatki finiš uz kavicu ili čaj nakon obiteljskog okupljanja, imamo sjajne ideje. Mogli bi to biti ovi preukusni medenjaci, a možda i vanilin kiflice koje se tope u ustima ili, pak, mnogima dragi mekani čokoladni keksići odličnog okusa, koji se lako i brzo rade, a i estetski su vrlo privlačni.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Naime, ove smo se godine odlučili pozabaviti malim slatkim keksićima koje svi vole i počastiti vas nekim od božićnih klasika naših krajeva, koji će prije svega pomoći neiskusnima u pečenju kolača, a možda podsjetiti i neke iskusnije koliko je ljepote u jednostavnim receptima.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Melani Varda, vlasnica poznate slastičarnice Meli na zagrebačkoj Trešnjevci, u gužvi između pečenja kolača za već zatvorene božićne narudžbe, otkrila nam je kako priprema neke od njoj najdražih klasika. U novom nastavku ovog video specijala pečemo mnogima omiljene raspucance, prekrasne male mekane keksiće intenzivnog čokoladnog okusa kojih se ne možemo zasititi. Evo kako ih Melani priprema.

Pogledajte video recept!

RASPUCANCI

Trebat će vam:

50 g maslaca
220 g čokolada za kuhanje
2 jaja
110 g glatkog brašna
110 g oštrog brašna
100 g šećera
1 paketić vanilin šećera
½ žličice praška za pecivo
šećer u prahu

Priprema:

Maslac otopite na pari i dodajte mu čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne rastopi.

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte.

Neprestano miješajući dodajte u jaja otopljenu čokoladu.

U smjesu sad dodajte glatko i oštro brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Gotovu smjesu prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite 2 sata u hladnjaku.

Ohlađenu smjesu vadite žličicom i oblikujte u kuglice te ih zatim uvaljajte u šećer u prahu.

Kuglice slažite na pleh obložen masnim papirom, obavezno ostavljajući razmak između kuglica.

Pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Dobro je znati! Kako bi se keksići što bolje raspucali potrebno je tijesto dobro ohladiti. Stoga, kad napravite kuglice, lim za pečenje još malo ostavite u hladnjaku, a tek potom raspucance pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 08:03