Što je Božić bez...

Špičekova orahnjača jedan je od onih klasika koji redovito pečemo, a evo i zašto

 Cropix
Ima već nekoliko godina da nam je naš poznati chef otkrio tajni sastojak za svoju gibanicu i jako nam se svidio!

Prije neki dan sjedili smo na kolegiju i razgovarali o blagdanima i temama koje ćemo obrađivati te smo se, potpuno opravdano dotaknuli i slatkih tema, odnosno recepata. I dok su neki među nama izdvajali modernije slastice, pa i one koje možemo naručiti ili kupiti, mi iz glave nismo mogli izbaciti neke klasike bez kojih su nam blagdani neizostavni. A među njima je već nekoliko godina, otkako nam je chef Tomislav Špiček otkrio recept, i posebno dobra orahnjača. Kad smo prepričali svoje dojmove o tom tradicijskom kolaču koji se pravi u gotovo svakoj kući (slično, a opet drugačije), primijetili smo nekoliko znatiželjnih pogleda, koji dosad nisu znali za jedno naše blago. Ako kojim slučajem ni vi dosad niste uspjeli "uloviti" recept za čuvenu orahnjaču chefa Tomislava Špičeka, tada je ovo prigoda da ispravimo tu nepravdu i da ovih blagdana na stol iznesete najsočniju orahnjaču koju ste ikad probali.

image

Chef Tomislav Špiček obožava orahnjaču no još je sretniji kada od zaborava spašava rogicu, gibanicu s rogačem

Neja Markičević/Cropix

Kao što vjerojatno znate, veličina Špičekove kuhinje je to što istovremeno s lakoćom i dubinskim poznavanjem teme kulinarsku tradiciju približava modernim trendovima i što to najčešće čini gotovo neprimjetno. Tajna njegove sočne orahnjače je u jednom malom dodatku, odnosno dodatku u maloj količini, a opet dovoljnoj da cijelu stvar digne na neku novu razinu, a to je domaći orahovac. Na prirodan način tako ćete intenzivirati aromu i doći do esencije okusa oraha, u rasponu od mladih od kojih se radi liker do zrelih za nadjev. No, ima još jedan trik! Nemojte sve orahe fino samljeti - dio oraha fino sameljite, a dio ostavite grublje sjeckan. I umjesto s kristal, miješajte orahe sa šećerom u prahu, štaubcukerom.

image

Ilustracija

Biljana Blivajs/Cropix

ORAHNJAČA
Za tijesto:
1 kg brašna za dizano tijesto
10 dag šećera
100 g maslaca
½ kocke kvasca
2 žumanjka
1 dcl mlijeka

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Šećer, žumanjke i rastopljeni maslac dobro promiješajte. Kvasac i šećer umiješajte u mlijeko. U brašno najprije dodajte smjesu sa žumanjcima, izmiješajte, a zatim dodajte rastopljeni kvasac. Temeljito umijesite tijesto na starinski način kuhačom ili mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom da se diže oko sat vremena.

Za nadjev:
40 dag pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha
20 dag šećera
2 dcl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije
2 bjelanjka
5 cl likera od oraha
naribana korica limuna

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Orahe i šećer umiješajte u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodajte liker od oraha, naribanu koricu nešpricanog limuna i snijeg napravljen od dva bjelanjka.

Razvaljano tijesto premažite nadjevom i oblikujte roladu. U vatrostalnu posudu, ili položite zamotanu štrucu po starinski - u namašćen pobrašnjeni lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 45 minuta.

Prije serviranja po želji posipajte štaubcukerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 09:02