#PROBAJOVO

Zaboravite na dijon i probajte domaći senf od kruške ili smokve koji proizvode u blizini Vrbovca

 Berislava Picek/Cropix/
Brend Green Friends mnogima poznat prvenstveno zbog ekološkog uzgoja začinskog bilja, ali oni proizvode i divne senfove

U ovo doba godine imanje Green Friends u Hudovu nedaleko od Vrbovca oduševilo bi svakog posjetitelja, a ne samo strastvene vrtlare. Proljeće u punom jeku i spretne ruke Nevenke Kencek i Ruth Sakowski, prijateljica i poslovnih partnerica, pretvorili su svaki pedalj njihove zemlje u plodno tlo za uzgoj bilja. Iako je brend Green Friends mnogima poznat prvenstveno zbog ekološkog uzgoja začinskog bilja koje se danas može kupiti u većim lancima supermarketa, razlog našeg posjeta Hudovu skriva se u teglicama senfova. Da, dobro ste pročitali, senfova - množina! Jer osim estragona i slavnog Dijon senfa koji su u našim trgovinama dežurni predstavnici tog začina, senf može imati i druga slasna izdanja.

image
Berislava Picek/Cropix/

Bavarska tradicija konzumiranja senfa na bezbroj načina najbolji je dokaz tomu pa ne iznenađuje što nas je na raznolikost i mogućnosti gorušice odlučila upozoriti upravo jedna Bavarka! Njemica Ruth Sakowski rodom je iz Peißenberga, grada u podnožju Alpi, a već dvadeset godina priprema domaći senf koji mora biti ljut da bi bio po njenom ukusu, baš “pravo šarf”, kako bi rekli čak i naši ljudi. U Hrvatskoj živi već desetak godina, a kuhanja umaka od gorušice prihvatila se jer na našem tržištu dugo nije mogla pronaći senf koji joj odgovara.

- Već godinama radim senf za nas doma jer volim ljuto i volim kada se osjeti prava aroma gorušice koju u industrijskoj proizvodnji odvajanjem ulja u preradi jednostavno uklone, dok u domaćem senfu to ulje ostane. Kada probaju moj domaći, ljudi me pitaju jesam li stavljala čilija u njega - nasmijala se Ruth i odmahnula glavom: - Nema tu nikakvog čilija, koristim kombinaciju sjemenki prirodno ljute gorušice i klasične gorušice. Pritom sjemenke nabavljam od jednog ekološkog uzgajivača u Njemačkoj.

image
Berislava Picek/Cropix/

Nakon što je usavršila svoj ljuti senf, Ruth Sakowski se ponovno bacila na kuhanje jer je otkrila da kod nas nema ni onih senfova koji u sebi spajaju aromu gorušice sa slatkim notama voća, inače idealnih za posluživanje uz tradicionalne bavarske bijele kobasice, ali i uz fine aromatične tvrde sireve kao što su paški ili livanjski i sireve s plemenitom plavom plijesni.

- Prvo sam osmislila ljuti i medeni senf, a zatim sam razvila recept za kruškin i smokvin senf koji uravnotežuju jačinu ovog začina. Ljudi bi mi došli i rekli - ja ne jedem senf ili ja jedem samo masovno proizvedeni estragon senf, no ja bih im odgovorila da probaju. Jer ovo je drugačije, u mom senfu je sve ulje, a u njemu se nalazi okus. I zdraviji je - istaknula je Ruth Sakowski.

- Nove okuse senfa nije tako lako složiti - govori nam Nevenka Kencek. - Morate pogoditi točnu gramažu sastojaka kako biste dobili sklad okusa, mora se fino osjetiti dodatak, ali mora biti prisutna i ljutina samog senfa. Ruth je za ljuti i medeni senf kuhala temeljce od začina pa tu povrtnu juhu više puta probala i prilagođavala. Mljela je malo senfa pa miješala s temeljcem i isprobavala sve dok nije bila zadovoljna.

image
Berislava Picek/Cropix/

Priprema ljutog i medenog senfa, koji su intenzivniji jer su u potpunosti od gorušice, razlikuje se od pripreme voćnih senfova u kojima se nalazi do 35 posto gorušice, a ostalo je voće. Naime, poštuje se sezona pa tako kruške koje naručuju od drugog OPG-a i smokve koje uberu u vlastitom vrtu Ruth Sakowski prvo pretvori u marmelade, a potom kuha s mljevenim senfom u umak. - Senf je uvijek najžešći kad je svježe pripremljen i vruć, a kasnije jačina popušta i do izražaja dolazi slatkoća voća - ističe Ruth Sakowski koja u svoje senfove ne stavlja konzervanse ni druge umjetne dodatke, pa im je rok trajanja godinu dana.
A kako bi pokazale da se sa senfom može puno više, dame iz Green Friendsa u pomoć su pozvale chefa Darka Debića, koji je 22 godine proveo u kuhinji Esplanade, a danas radi u jednoj zagrebačkoj školi. Šparoge za predjelo ubrao je u vrtu i marinirao u umaku od ljutog senfa, a za glavno jelo odlučio je pripremiti pileće batke koji su nekoliko sati proveli u marinadi od medenog senfa. Najveće iznenađenje je ipak bila uporaba onog od smokve u čokoladnom tartu čijem okusu daje novu dimenziju.
Teglice njihovih senfova inače možete pronaći u manjim delikatesnim dućanima kao što su Grga Čvarak, Mrkvica, dućan Naše, Fino.hr, Veronika, ali i Gligora.

image
Berislava Picek/Cropix/

- Gligora naše senfove drži u svim svojim dućanima, a budući da odlično pašu iz njihove sireve, doista ih se puno proda - objasnila je Nevenka Kencek i dodala: - Senf u maloprodaji u prosjeku dođe oko 30-ak kuna, ovisno o vrsti, dućanu i njihovoj marži.

U slučaju da u vašem omiljenom dućanu ponestane senfa, uvijek ih možete zamoliti da naruče za vas. Dostava Green Friends proizvoda odvija se utorkom, četvrtkom i petkom što znači da senf za svoju zakusku ili obiteljski ručak možete dobiti za dan ili dva. A ove senfove vrijedi čekati.

Šparoge s dresingom od pistacija i ljutog senfa

Piletina u medenom senfu

Čokoladni tart sa smokvinim senfom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 14:50