O SVEMU POMALO

RENE BAKALOVIĆ: Gastro pikanterije svjetske i domaće najukusnije scene!

Donosimo zanimljivosti i novosti s hrvatske i svjetske gastronomske scene te korisne savjete za početne i napredne ljubitelje kuhanja i inovatore u vlastitim kuhinjama, željne malih eksperimenata.

Epikur promovira hrvatski turizam

Dvanaest Michelinovih zvjezdica u tjedan dana, takvim tipom poziva privlači se gurmanska klijentela na kulinarska putovanja. Zicasso je jedna od uglednih specijaliziranih turističkih tvrtki koja nudi jestivi turizam visoke razine. Odnedavno su i hrvatske atrakcije na njihovu jelovniku. Popis divota koje se nude u Hrvatskoj počinje "lovom na tartufe".

Posebno se naglašava posjet uglednim vinarima i vinarijama, poput Bibića, Tomca i Tomića. Gosti se dočekuju u Zagrebu, potom se spuštaju u Istru. Slijedi Zadar, Nacionalni park Krka, Split, Hvar, Ston i finale u Dubrovniku. Ultimate Croatian Epicurean Journey, dakle vrhunski epikureanski doživljaj u Hrvatskoj naziv je ovog turističkog paketa, novog dokaza da Hrvatska izrasta u prvorazrednu eno-gastro destinaciju.

Borba za prestiž na sceni čokoladnih festivala

Danas je u svijetu toliko događanja, festivala, prezentacija vezanih za čokoladu da je čak i najvećim ovisnicima čokoljupcima teško snaći se među svim tim mamcima. Nije lako danas odrediti najrelevantniji čokoladni skup. Zadnjeg tjedna u veljači u Amsterdamu okupit će se čokoladna struka i sljedba na petoj konferenciji nazvanoj Good Cocoa Butter Chocolate, dobar kako bolja čokolada.

Radi se o skupu kojemu rastu dimenzije, broj sudionika i ugled. Vodeći događaj na ovu temu ipak je još uvijek Le Salon du Chocolat, Pariški salon čokolade koji je utemeljen 1993., u vrijeme kada je počela velika globalna pomama za čokoladom. Do Pariškog salona moramo se još strpjeti. Ove će se godine održati krajem listopada i početkom studenoga. Već je dosad prijavljeno 250 izlagača.

Kako od skuša nastaju tune

Japanci problem prehrane rastućeg broja stanovnika i zadovoljavanje šmekerskih kriterija rješavaju istim konceptom: umjetnom oplodnjom tuna. U institutu Kinki istoimenog sveučilišta u Kushimotu bave se preživljavanjem mlađi. Taj je postotak uobičajeno malen, oko pet posto, između ostalog i zato što se male tune međusobno proždiru.

U Kinkiju su u priču uvedene skuše, u njih se ubrizgavaju jajašca i sperma tune, pa se skuše "brinu" za odrastanje i napredak populacije tuna. Rezultati su odlični, a kvaliteta tune na najvišoj razini, kažu šmekeri. Uz institut otvorili su ugostiteljske objekte najviše razine sa specijalitetima, a od dobrog utrška financiraju nove opite.

Jamie Oliver najviše voli piti hladno kuhanu kavu

Cold brew coffee, "hladno kuhana kava" već je godinama popularan napitak u svijetu koji je kod nas rijetkost ili čak nepoznanica. Radi se o napitku koji ne zahtijeva nikakvo posebno znanje, niti opremu, samo nešto vremena, jednu noć za odležavanje. U načelu preporučuje se kavu u zrnu svježe samljeti kod kuće.

Kako je grubo mljevena kava preporučljiva, znači da je običan blender dostatan za ovu operaciju. Kava se pomiješa s hladnom vodom i ostavi da odleži najmanje 12 sati. Omjeri kave i vode su proizvoljni, najčešće se preporučuje omjer jedan naprema osam. Nakon odležavanja kava se procijedi i - pije. Zagovornici ovog načina priprave, poput Jamieja Olivera, ističu prednosti: odležavanjem infuzija upije sve poželjne sastojke i arome, a gorčinu i kiselost u manjoj mjeri nego kad se kava priprema tradicionalnim načinima. Ovakva je kava ujedno i dobra baza za razne druge napitke, hladne i tople. Osim toga u hladnjaku dobro zatvorena može tjednima odležavati.

Psići i mace, gurmani i vegetarijanci

Industrija hrane za pse, mace i druge ljubimce raste u svijetu tolikom brzinom da je gotovo nemoguće odrediti statističke podatke za novije razdoblje. Analizu otežava činjenica da se na tom polju neprestano događaju velike promjene. Rastući standard više i srednje klase u najmnogoljudnijim azijskim zemljama svijeta stvorio je fenomen kućnog ljubimca - statusnog simbola. Takve ljubimce vlasnici nastoje razmaziti u svakom pogledu - u prvome redu hranom. Visoka kuhinja za pse i mace, kuharske zvijezde kuhaju za vaše najmilije i slične afektacije zamjetan su novi trend. No puno su bizarniji pokušaji da se pse i mačke odgoji kao - vegetarijance. Brend Lily’s Kitchen prednjači na toj niši. Jamči zdravu organsku hranu za ljubimce, kao temeljnu mantru. Manje mesa, više voća i povrća novi je slogan. Lilly, primjerice, promovira "bezmesne ponedjeljke" za pse. U ponudi su i pseći sladoledi od jabuka, banana i mrkve. Zdravlje i sreća za vaše ljubimce to je cilj kojemu žarko stremimo, poručuje Lilly i usput fantastično zarađuje.

Trumpova TV dijeta

Psihogram Donalda Trumpa glavna je tema svjetskih medija. CNN, prva globalna televizijska postaja, gotovo polovicu svog programa troši propitujući tko je zapravo taj Donald Trump. On pak toliko vremena provodi gledajući televiziju da nije jasno kada stigne napisati sve te sudbinske twittere.

Popis jela koje Trump voli ne iznenađuje, uklapa se u njegovu sliku odnosno karikaturu. Očito i jede zureći u ekran. Jaje na oko i prepržena slanina na prepečencu omiljeno su Trumpovo jelo. Pečenke, štruce od mljevenog mesa, američki meat loaf, također su na vrhu njegove top-liste. Ne iznenađuje što najviše voli kada mu se pečenka nareže i stavi u sendvič. Riblji štapići u prorezanom pecivu sljedeće su Donaldovo omiljeno praktično posluženje. Okruglice od sira s makaronima isto tako. Desert zaokružuje ovaj jelovnik primjeren tinejdžeru: sladoled od vanilije s višnjama.

Nakon soparnika budi se i prisnac

Prije desetak godina od zaborava je spašen soparnik. Pučko, da ne kažemo sirotinjsko jelo dalmatinskog zaleđa proširilo se ugostiteljstvom i pojavilo čak i na tržnicama poput splitskog Pazara. Soparnik je u modernom izdanju brza hrana, etno fast food. Blitva, brašno, češnjak, jednostavan je, ukusan i jeftin. Ako nema izvornog ognjišta, pripravit će se i u pećnici. Stopama soparnika sada kreće prisnac, otprilike istoga porijekla.

Split, 080514.
U Sopotu kod Benkovca Biserka i Ivan Vuksan otvorili kantinu OPG Vuksan u koju zalaze mnogi turisti i odlaze prezadovoljni zbog izvrsne hrane. 
Na fotografiji: benkovacki prisnac.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / Hanza Media

Iako će mnogi sporiti rodoslovlje i svojatati ga, soparnik možemo izvorno smjestiti u Poljica, prisnac u Benkovac. Brašno, sir, jaja i punomasno vrhnje najčešći su sastojci ovog tradicijskog recepta. Sve se češće pojavljuje u Zagrebu, nedavno u bistru Otto & Frank na tematskoj večeri posvećenoj autohtonoj vinskoj sorti tribidragu. Kako je tribidrag tema velikog međunarodnog skupa krajem travnja u hotelu Park u Splitu, priča o preporodu prisnaca dobit će izvrsne prilike za promociju.

Ima li ljutina granice, gospodine Scoville?

Jedinica za mjerenje ljutine, da podsjetim, je Scoville. Prije više od stotinu godina farmaceut Wilbur Scoville odredio je i definirao ovu neobičnu mjernu jedinicu. No tek je nedavno uvriježena kao standardni podatak na proizvodima koji teže ekstremnoj ljutini.

Posljednjih je godina ova jedinica dosegnula neslućene rekorde... Prvo su bile u igri stotice, potom tisuće, sada već i milijuni Scovillea. Jedan od najljućih umaka u ponudi na Amazonu je Naga Chilli Sauce čija ljutina doseže milijun Scovillea.

No to je zanemarivo prema umaku Blair, čija etiketa Blair Reserve bilježi 16 milijuna Scovillea. U ponudi je samo 999 bočica. Neki stručnjaci tvrde kako je ova koncentracija ljutine tolika da ju je nemoguće nadmašiti. Sumnjam….

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:39