Pune ruke divljih šparoga!

Bili u berbi šparoga i zavirili u riječke restorane gdje se od 7.-14.travnja odvija manifestacija RI Gastro

Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić

U Rijeku smo se zaputili zbog mnogima omiljene proljetne namirnice; šparoga. Htjeli smo provjeriti što će se to kuhati početkom travnja u tamošnjim restoranima na čijim jelovnicima će zvijezda biti upravo šparoga, šparuga, špargla, beluš, vilina metla, mekostruk iliti kalenac kako se sve naziva.

Naime, od 7. do 14. travnja u sklopu manifestacije RI Gastro održavaju se dani šparoga tijekom kojih će 18 restorana pripremati raznolika jela od ove ukusne i ljekovite namirnice. Mi smo posjetili neke od njih; Buffet na Kantunu, Bistro la Rose, restoran Conca d’Oro, restoran hotela Continental i konobu Nebuloza te okusili dio onoga što Riječani pripremaju za svoje goste.

Ova riječka petorka otvorila je sezonu u našem magazinu, skuhala nam je po jedno jelo sa šparogama i totalno nas oduševila. Naravno, to je samo djelić onoga što se kuha i što će se kuhati s ovom namirnicom za marendu, ručak ili večeru, a u našoj fotogaleriji pogledajte sve te divote koje su nam priredili i naravno ukradite poneki recept!

Šparoga trenutno ima na svim tržnicama, vidi se da ih ljudi vole, cijene i kupuju unatoč poprilično visokoj cijeni. Naime, za jedan manji mac mora se izdvojiti oko 30 kn, a za veći i do 50 kn. No, vrijedi se koji put počastiti. Oni koji su je do sada kušali znaju o čemu govorimo, a oni koji nisu za početak pravac Rijeka, a onda se okušajte u kulinarenju sa šparogama i u vlastitom domu.

Vidjeli smo kako to rade profesionalci i što se dobro može pojesti u Rijeci, no mi smo htjeli u prirodu, htjeli smo sami ubrati svoje šparoge i sami ih pripremiti. Za branje šparoga nije potrebna nikakva posebna oprema, samo dobra volja i dobro oko. Zato smo produžili u Istru, točnije u Ročko polje.

Tamo nas je na svom imanju, u vrtu perunika po kojima i vila nosi ime, dočekao Bernard Kuzmić. Bernard jako dobro zna što znači živjeti u prirodi i s prirodom, on je jedan od onih ljudi koji znaju uživati, ali i onaj koji cijeni, brine, njeguje, poštuje zemlju i sve ono što nam ona daje. Na ovom imanju zasađen je nevjerojatan broj raznih biljaka, no tu raste i samoniklo bilje pa tako i ove divlje šparoge. Upravo tu smo ubrali svoje prve ovogodišnje šparoge i svoj ručak.

Bila je to prava gozba, skromna, ali ipak gozba; čašica rakije sa šparogama, fritaja sa šparogama, pancetom i vlascem, rižoto sa šparogama, graškom i mladim lukom te proljetna salata s ljubičicama i tratinčicama. Divno društvo, divna hrana i neopisivo dobar osjećaj. Nezaboravno i za ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 08:31