DOBRO PIVO I DOBAR CHEF

MARKO PALFI: Koncept gastro puba koji The Garden pokušava promovirati pionirski je pothvat u Zagrebu!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Atraktivna pivska hrana, konkretna mesna jela, provjerene pivske grickalice i autorska jela koja pomiču granice... Naravno, i kuhana i zalivena pivom

Osim Brexita, barem u posljednje vrijeme, Velika Britanija je vjerojatno najpoznatija po svojim pubovima i ribi s krumpirićima. U zemlji crvenih autobusa na kat pubovi su puno više od mjesta s hranom i pićem, oni predstavljaju ključni dio engleske kulture, povijesti i načina života. Ono što se nalazi na menijima nerijetko je preslika područja na kojem se pub nalazi, a najbolji su način i za upoznavanje lokalaca.

DOBRO PIVO I DOBAR CHEF

Suprotno mišljenju mnogih neznalica, gastro pubovi su mjesta koja bi, u teoriji, trebala nuditi visokokvalitetna piva i istu takvu hranu. Dakle, dva uvjeta trebaju biti zadovoljena: dobro pivo (idealno craft) i dobar kuhar koji će biti zadužen za produkciju menija koji, bolje od ičega, upija konkretne količine najpoznatije zlatnožute tekućine na svijetu.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Jedno takvo mjesto u zemlji plavih autobusa koji nisu na kat nalazi se u samom centru grada, u zagrebačkoj Preradovićevoj. The Garden Bar & Kitchen nudi širok raspon nefiltriranih i nepasteriziranih piva s lokalnim i prirodnim sastojcima istoimene pivovare te uzbudljiv jelovnik za koji je zadužen čakovečki chef Marko Palfi.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Na fotografiji: Marko Palfi, chef.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

On se educirao u zagrebačkim i ljubljanskim restoranima, stažiranje odradio u kultnom londonskom The Ledburyju, a najpoznatiji je po svom angažmanu u čakovečkoj Mundoaki. Njegova je vizija oduvijek bila hrana sa srcem i dušom, koja neprestano koketira s konceptom street fooda i bistroa. A je li pronašao savršenu formulu za beer food?

SPOJ STARE I NOVE ŠKOLE

“Kad sam počeo razmišljati o jelovniku, prvo sam odlučio definirati stil koji želimo njegovati. Budući da sam neko vrijeme živio i radio u Londonu, imao sam prilike vidjeti kako njihova pub food scena funkcionira. S jedne strane imate old school engleske pubove koji odišu specifičnom elegancijom i hranom, a s druge strane new school engleske pubove iliti BrewDog”, rekao je Palfi.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Na fotografiji: Marko Palfi, chef.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Old school pubovi služe jela poput piletine na kijevski, koja je bila iznimno popularna osamdesetih, ali i konkretne odreske, sporo kuhanu govedinu s umakom od pečenja, scotch egg, ribu u pivskom tijestu s krumpirićima. Iako, ako pričamo o potpuno tradicionalnim pubovima, oni svoju ponudu temelje isključivo na piću, a hrana je u prošlosti više izostajala nego bila prisutna. Nova škola se, pak, u potpunosti temelji na uličnoj hrani poput rebarca, krilca i burgera.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Pohana piletina s kremastom krumpir salatom.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

“Čim sam vidio kako prostor u Preradovićevoj izgleda, došao sam do zaključka da se naš koncept nalazi upravo negdje između. Odlučili smo naš pravac predstaviti kao gastro pub i raditi kombinaciju old school pubovske hrane i brewdoga”, oduševljeno govori Marko.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Vratina s pireom od batata.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Upravo ćete iz tog razloga na jelovniku pronaći i ribu s krumpirićima, sporo kuhanu vratinu, ribeye odrezak, ali i Big Boy burger, pohanog piceka i njihov, već sad kultni, čili. “Za primjer, mi u ponudi imamo dva burgera i upravo su nam oni najprodavaniji. Meni je to odlično jer ne mogu zamisliti bolju hranu uz pivo. Ne pokušavam više ili manje istaknuti ijedan od navedenih stilova. Želim da Zagreb ima mjesto gdje može doći neka ozbiljnija generacija koja želi pojesti nešto zahtjevniju hranu uz pivo, ali i ekipa koja želi pojesti dobar burger”, kaže chef.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Sva pabovska hrana bitno je odvažnija što se začina tiče. Potrebno je stvoriti jače okuse koji bolje podnose pivo, poigrati se umacima i pivskim grickalicama. Ako govorimo o jelu koje se jednostavno mora naći na meniju svakog gastro puba, to je, bez sumnje, scotch egg, meko kuhano jaje umotano u sitno mljevenu svinjetinu, panirano i prženo.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

CRAFT PIVO

“Nedavno sam u Londonu bio u pubu s Michelinovom zvjezdicom i tamo naručio njihov degustacijski meni. Prvi slijed je bio scotch egg. To je zapravo najpivskije englesko pabovsko jelo koje postoji. Bez obzira na to što imaju Michelinovu zvjezdicu, i dalje imaju goste koji dolaze isključivo na šank popiti par piva i pojesti nekoliko pivskih grickalica s nogu” rekao je Palfi. Marko u svojim receptima također nerijetko koristi pivo pa vratinu sporo kuha u specijalnom danskom zimskom Julebryg pivu, čili radi sa stoutom, a losos pastrvu prži u pivskom tijestu od Indian pale alea.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

“Volim craft pivo i danas mi je zaista problem piti bilo koje drugo pivo. Dobru pečenjarnicu prepoznaješ po dobrom ćevapu, a dobru craft pivovaru po pale aleu. To je osnovni craft smjer i ako njega svladaš, možeš napraviti sve. Ipak, žao mi je što craft i cijela istinska kultura pubova nije do kraja zaživjela u nas. Još se uvijek ekipa boji eksperimentirati, a činjenica je da se craft pivovarama jako teško natjecati s velikima”, govori Marko.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Atraktivna pivska hrana, konkretna mesna jela, provjerene pivske grickalice i nekoliko autorskih jela trebalo bi zadovoljiti razne ukuse, a koncept gastro puba koji The Garden Bar & Kitchen pokušava promovirati pionirski je pothvat na zagrebačkoj gastro sceni. Ipak je The Garden ekipa poznata po pomicanju granica.

Hrskavi pohani picek s kremastom krumpir-salatom

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Pohana piletina s kremastom krumpir salatom.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Sporo pečena vratina s pireom od batata i ciklom

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Vratina s pireom od batata.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

KORAK PO KORAK: Napravite scotch egg po receptu Marka Palfija!

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 02:41