Na put u Ilok

Izvadite kalendare i zabilježite datume održavanja najnovijeg Festivala traminca

Šesto izdanje ove vinske manifestacije dovodi jaka imena iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja

U Iloku se 7. i 8. lipnja održava šesto izdanje sve popularnije i zanimljivije vinske manifestacije pa zabilježite te datume i uputite se u Vukovarsko-srijemsku županiju na - Festival traminca. Mjesto radnje su bajkoviti Principovac, Stari podrum Iločkih podruma, kao i Kurija Brnjaković, a na te tri lokacije odvit će se Gala večera, razne vinske radionice i Traminac Tasting.

image

Principovac u Iloku

Emica Elvedji/Cropix

Ovogodišnji „izbornik“ gastronomskog dijela Festivala traminca, gala večere koja će se održati 7. lipnja na Principovcu, bit će Deni Srdoč, najmlađi i jedini hrvatski chef koji je za čak dva restorana u kojima je kuhao, Draga di Lovrana i Nebo, priskrbio Michelinovu zvjezdicu. Denijeve gastro čarolije bit će praćene tramincima Iločkih podruma.

image

Chef Deni Srdoč

Press

Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici Stiva Kahline i Sanje Vladović, odnosno Taman Artisan Chocolates, na kojoj će se njihove poslastice uparivati s predikatima Iločkih podruma, a poseban događaj bit će i radionica na kojoj će Aleš Winkler uparivati svoje Kumparička kozje sireve i različite tramince iz Vinarije Papak.

image

Sanja Vladović i Stiv Kahlina - Taman Artisan Chocolates

Press

image

Aleš Winkler iz Kumparičke

Press

Slavko Kalazić će na primjeru svoje Batine iz 2010. godine pokazati koliko je traminac uvijek dominantna sorta u kupažama u kojima se nalazi, bez obzira u kojem postotku je prisutan u vinu. Danilo Steyer će predstaviti vertikalu Steyer Mark Extremea, svog traminca koji je nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji jantarnih vina.

image

vinar Danilo Steyer

Press

Horst Hummel, odvjetnik iz Berlina koji proizvodi vina u Villanyju, održat će predavanje o svojim uistinu ekstremno vinificiranim vinima s kojima uživa veliki ugled kod sve većeg broja štovatelja vina bez ikakvog intervencionizma u vinogradu i podrumu. Horst će predstaviti tri različite berbe traminca, ali i lipovinu i portugizac, sortu kojoj pristupa na poseban način zbog čega ga zovu „Paganinijem portugisca“.

image

Horst Hummel, odvjetnik iz Berlina koji proizvodi vina u Villanyju

Press

Na Festivalu traminca će se predstaviti i slovenska vinarija Radgonske gorice, poznata ponajviše po svojim „peninama“, ali i po svom tramincu sa crnom etiketom, „crnom tramincu“, kojeg godišnje proda u više od 100 tisuća butelja. Oni će predstaviti vertikalu svog traminca, a najstarije vino na radionici bit će iz 1981. godine. Također će posjetiteljima omogućiti kušanje i njihovog pjenušca od traminca, također sa crnom etiketom.

Poznati srpski publicist i organizator velikih vinskih manifestacija, Zoran Dragoljević Žorž, na primjeru šest traminaca iz Srbije, iz vinarija Petra, Janko, Deurić, DeLena, Pusula i Mačkov podrum, objasnit će i pokazati koliko različiti terroiri utječu na stilove traminaca u tri različita vinogorja – subotičkim pescima, Fruškoj gori i Šumadiji. I, za kraj, ali ne i najmanje zanimljivo, međimurski vinar Petar Kocijan iz Štrigove predstavit će svoju vinariju u kojoj se nalaze i dvije etikete traminca.

Nakon maratonskog kušanja skoro 40 vina na različitim radionicama, u dvorištu Starog podruma slijedi izložba traminaca, Traminac Tasting, ali i drugih vina koja proizvode vinari koji u svojoj ponudi imaju traminac.

Večeri će biti rezervirane za glazbeno-zabavni program.

Ulaznica za Traminac Tasting je 15 eura, a ulaznica uključuje i povratnu kauciju od 5 eura za čašu te neograničeno kušanje svih vina koja budu izložena na štandovima.

Ulaznica za sve vinske radionice, koja uključuje i ručak, je također 100 eura. Broj mjesta je ograničen!

Ulaznica za Gala večeru 7. lipnja na Principovcu koja uključuje pet slijedova hrane i pet različitih traminaca je 100 eura, a broj mjesta je ograničen.

Rezervacije za večeru, kao i za radionice, pošaljite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili javite se na telefon: +385916400527

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:37