U Iloku se 7. i 8. lipnja održava šesto izdanje sve popularnije i zanimljivije vinske manifestacije pa zabilježite te datume i uputite se u Vukovarsko-srijemsku županiju na - Festival traminca. Mjesto radnje su bajkoviti Principovac, Stari podrum Iločkih podruma, kao i Kurija Brnjaković, a na te tri lokacije odvit će se Gala večera, razne vinske radionice i Traminac Tasting.
Ovogodišnji „izbornik“ gastronomskog dijela Festivala traminca, gala večere koja će se održati 7. lipnja na Principovcu, bit će Deni Srdoč, najmlađi i jedini hrvatski chef koji je za čak dva restorana u kojima je kuhao, Draga di Lovrana i Nebo, priskrbio Michelinovu zvjezdicu. Denijeve gastro čarolije bit će praćene tramincima Iločkih podruma.
Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici Stiva Kahline i Sanje Vladović, odnosno Taman Artisan Chocolates, na kojoj će se njihove poslastice uparivati s predikatima Iločkih podruma, a poseban događaj bit će i radionica na kojoj će Aleš Winkler uparivati svoje Kumparička kozje sireve i različite tramince iz Vinarije Papak.
Slavko Kalazić će na primjeru svoje Batine iz 2010. godine pokazati koliko je traminac uvijek dominantna sorta u kupažama u kojima se nalazi, bez obzira u kojem postotku je prisutan u vinu. Danilo Steyer će predstaviti vertikalu Steyer Mark Extremea, svog traminca koji je nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji jantarnih vina.
Horst Hummel, odvjetnik iz Berlina koji proizvodi vina u Villanyju, održat će predavanje o svojim uistinu ekstremno vinificiranim vinima s kojima uživa veliki ugled kod sve većeg broja štovatelja vina bez ikakvog intervencionizma u vinogradu i podrumu. Horst će predstaviti tri različite berbe traminca, ali i lipovinu i portugizac, sortu kojoj pristupa na poseban način zbog čega ga zovu „Paganinijem portugisca“.
Na Festivalu traminca će se predstaviti i slovenska vinarija Radgonske gorice, poznata ponajviše po svojim „peninama“, ali i po svom tramincu sa crnom etiketom, „crnom tramincu“, kojeg godišnje proda u više od 100 tisuća butelja. Oni će predstaviti vertikalu svog traminca, a najstarije vino na radionici bit će iz 1981. godine. Također će posjetiteljima omogućiti kušanje i njihovog pjenušca od traminca, također sa crnom etiketom.
Poznati srpski publicist i organizator velikih vinskih manifestacija, Zoran Dragoljević Žorž, na primjeru šest traminaca iz Srbije, iz vinarija Petra, Janko, Deurić, DeLena, Pusula i Mačkov podrum, objasnit će i pokazati koliko različiti terroiri utječu na stilove traminaca u tri različita vinogorja – subotičkim pescima, Fruškoj gori i Šumadiji. I, za kraj, ali ne i najmanje zanimljivo, međimurski vinar Petar Kocijan iz Štrigove predstavit će svoju vinariju u kojoj se nalaze i dvije etikete traminca.
Nakon maratonskog kušanja skoro 40 vina na različitim radionicama, u dvorištu Starog podruma slijedi izložba traminaca, Traminac Tasting, ali i drugih vina koja proizvode vinari koji u svojoj ponudi imaju traminac.
Večeri će biti rezervirane za glazbeno-zabavni program.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....