![Sommelier Tomo Jakopović](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/02/28/k_32448883_640.jpg)
Nekoć su se u Baranji uzgajale crne sorte u značajnim količinama. Tijekom dvadesetog stoljeća izgurale su ih bijele sorte, prije svega graševina. Danas se crne sorte sve više vraćaju, iako je graševina i dalje neprikosnoveni lider. Tip ocjeditog tla i puno sunca koje prirodno ima visoravan na kojoj se nalaze vinogradi Kneževih vinograda, Suze, Zmajevca i Batine, omogućavaju velikodušno nakupljanje šećera u grožđu čak i u sortama koje tome nisu izrazito sklone, poput frankovke ili kadarke. Stoga su vina iz dobrih vinograda Baranje uvijek obilna tijelom, ne oskudijevaju u alkoholu i visoke su koncentracije.
Iako se zadnjih godina vinari trude učiniti vina nešto elegantnijima pomicanjem rokova berbe ranije od uobičajenog, Baranja će i dalje ostati sinonim...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....