PORAŽAVAJUĆE

Istraživanje pokazalo da 45% ljudi nema pojma što pripremiti na ljetnom roštilju,a da nije meso

 Berislava Picek/Cropix
S ozbirom na to da su danas dostupne brojne alternative mesnim delicijama s roštilja, rezultati istraživanja prilično su iznenađujući

Britanski Express nedavno je objavio zanimljivo istraživanje rezultati kojeg su pokazali kako čak 45 posto ljudi nema nikakvu ideju o tome što će na roštilju poslužiti onim gostima koji izbjegavaju meso. Kako pišu, jedan od petero ispitanika zbog toga se osjeća zbunjeno i pod stresom. Kao najveći problem navode činjenicu da ne žele kupiti krive namirnice ili pak one koje bi njihove goste mogle uvrijediti. Zbog toga, piše Express, osjećaju dodatan pritisak.

Zanimljivo je dodati i kako domaćini mesojedi brinu i o tome kako će očistiti roštilj između pečenja veganskih ili vegetarijanskih jela i onih mesnih, a dodatno ih zabrinjava i sam postupak pripreme veganske hrane.

S druge strane, 36 posto ispitanika smatra kako danas postoji dovoljno plant based alternativa čak i u običnim supermarketima, što pripremu roštilja za one koji ne jedu meso ipak olakšava.

"Istraživanje je pokazalo da se, kada je u pitanju ljetni roštilj, domaćini osjećaju nesigurno kada moraju pripremati jela za vegetarijance, vegane i fleksitarijance. No, postoje brojne opcije za bezmesni roštilj pa tako zapravo i nema potrebe za kompromisima kada su u pitanju okusi. Danas postoje različite varijante veganskih burgera, sočnih plant based odrezaka i kobasica", komentirala je za Express Laura Mack, članica tima koji je provodio istraživanje.

5 IDEJA ZA VEGETARIJANSKE SPECIJALITETE S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix

Istraživanje je također pokazalo kako je 42 posto ispitanih do sada već pozvalo vegetarijanca, vegana ili fleksiterijanca na roštilj, a dio njih goste je zamolio da na druženje donesu svoju hranu. Dio je ipak osigurao alternative mesu, dok se manji dio domaćina jednostavno zaboravio pobrinuti za goste koji ne jedu meso. Ipak, 50 posto onih koji su u životu ugostili vegetarijance, vegane i fleksitarijance, pobrinulo se da njihovi gosti uživaju u roštilju baš kao i ostatak ekipe i ponudili im dobro prihvaćene zamjene za klasične mesne specijalitete s roštilja.

Poražavajuća je činjenica da je čak polovica ispitanih gostima koji izbjegavaju meso isto ponudila, a gotovo isti postotak domaćina nije uopće siguran što uopće jedu vegetarijanci.

Na kraju, vlasnik jednog cateringa dobro je objasnio koncept roštilja i ponudio najjednostavnije rješenje.

"Dijeljenje hrane je način na koji se povezujemo s drugim ljudima, a odvojene i različite prehrambene navike mogu stvoriti podjele unutar grupe. Dobro je zato upamtiti kako je vegetarijanska i veganska hrana namijenjena svima i u njoj mogu uživati baš svi uzvanici, ne samo vegetarijanci i vegani. Kada radite roštilj, napravite dovoljno količine plant based hrane kako bi u istim jelima mogli uživati svi uzvanici, a meso i ribu ostavite kao dodatke svakom jelu", kombinirao je Alex Head za Express.

Kako ne biste bili zbunjeni, dobro je dodati kako vegetarijanci ne jedu meso pa im stoga uvijek možete ponuditi opcije kao što su grilani sir ili povrće, dok vegani ne jedu nikakve proizvode životinjskog podrijetla (meso, ribu, mlijeko, jaja...). Srećom, danas zbilja postoje brojne alternative mesnim klasicima pa će tako dobra opcija uvijek biti domaće pljeskavice od povrća i mahunarki ili tofua, seitan ili jednostavno grilano povrće. Fleksitarijanci su pak oni koji uglavnom jedu vegetarijansku i vegansku hranu, ali povremeno pojedu i komad mesa ili ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 01:40