Restoran Goosphraba na još jednoj lokaciji, s proširenom ponudom tradicionalnih bosanskih jela
Bosanski restoran Goosphraba odnedavno se nalazi na još jednoj lokaciji, u Slovenskoj ulici u Zagrebu. Prvi restoran Goosphraba u City centru One Sanja i Renato Vuk otvorili su još 2006. godine, a sada su odlučili otvoriti još jedan bliže centru grada.
– Budući da smo bili i jesmo zaljubljenici u bosansku hranu, kada smo odlučili otvoriti restoran, nije bilo nikakve dvojbe hoće li se u njemu kuhati bosanska jela ili neka druga.
Puno smo boravili u Sarajevu, gdje imamo drage prijatelje i u tom gradu smo se zaljubili u aščinice, mjesta koja nude tradicionalna bosanska jela kao što su pite, ćevapi, različite dolme, japrak, begova čorba. Sviđao nam se taj koncept gdje se može probati i pojesti od svega po malo – priča Sanja. U njihovu restoranu ne jede se svinjetina, od mesa se koristi samo janjetina, teletina i junetina, a da sve bude kako treba i pravo po bosanski brine se glavna kuharica Azra.
– Azra kuha u restoranu kao u svojoj kući, u nju imamo potpuno povjerenje i s njom smo izabrali i ostale suradnike. Kad ona kaže da meso koje sam toga dana donijela od mesara nije dobro i da ona s time neće kuhati, ja ga odmah vraćam.
Osim nje imamo i gospođu koja radi samo sarmice, odnosno japrak – objašnjava Sanja.
U Goosphrabi se jedu janjeći ćevapi, bosanski lonac, razne vrste dolmi, japrak, klepe, bamija, burek, krumpiruša i ostale pite te razne slastice kao što su baklave, tufahije, šljivopita i kadaif.
A na kraju objeda možete popiti i pravu kahvu iz fildžana. Sarajevo i njegove aščinice nisu nam blizu, ali zato Goosphraba je pa ručajte nešto “na kašiku” ili probajte pravi hadžijski ćevap.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....