Lignje su, uz hobotnicu, svakako najpoznatije od svih jadranskih glavonožaca. Bilo da su friške male lignjice - koje je uvijek najbolje malo pobrašniti i pofrigati - domaće jadranske lignje koje "vape" za gradelama, smrznute kalifornijske i patagonske, ili pak lignjuni, i one se mogu spremati na iste načine kao i sipe ili hobotnice. Mi smo odlučili napraviti kratak popis kultnih zagrebačkih lokala u kojima su pržene lignje odlične, porcije velikodušne, a ne manjka ni priloga ili tartara.
Amfora
Dolac 2, Centar
Poželite li pojesti potpuno svježu ribu, i to po najnižoj cijeni u Zagrebu, onda je upravo Amfora mjesto u kojem svakako valja blagovati. Najskuplju, tzv. prvu kategoriju ribe ovdje naplaćuju 100, pa i više kuna manje nego najeftinija konkurencija. Lignje pržene ili na žaru s prilogom ćete platiti 45 kuna.
Mimice
Jurišićeva 21, Centar
Ovaj je kultni zagrebački lokal na postojećoj adresi od 1945. godine. Prvo su djelovali kao kao točionica vina, a 4 godine kasnije su počeli nuditi i brze morske zalogaje s nogu. I tako sve do danas. Mimice je mjesto koje je bez obzira na sve promjene u ukusima ljudi, socijalne potrese, otvaranje novih restorana i promjenu interesa i navika građana Zagreba gotovo uvijek puno.
Kod Šime
Martićeva 62, Kvatrić
Bistro Kod Šime se smjestio u blizine tržnice Kvatrić. Vinski gulaš je ovdje jedan od omiljenih gableca, a kad su lignje u pitanju, njih služe pržene, na žaru i punjene. Ako naručite one pržene, uz prilog i tartar umak, platiti ćete ih 54 kune.
Kod Dede
Prečko 5C, Prečko
Ovaj restoran specijaliziran je za pripremu jela s roštilja kao što su ćevapi, ražnjići, pljeskavice... Tu se redovito dolazi na mesni gablec četiri dana u tjednu, a petak je uvijek rezerviran za ribice i lignje. Pržene lignje s krumpirom i tartarom ovde naplaćuju 51 kunu.
Kod Vukušića
Slavonska avenija 22D, Žitnjak
Bistro Kod Vukušića se smjestio na zagrebačkom Žitnjaku. Nalazi se u sklopu poslovnog centra Žitnjak, u neposrednoj blizini Garden Breweryja. Lignje ćete ovdje platiti 50 kuna, a biti će vam servirane s velikodušnom porcijom tartar umaka i prženim krumpirićima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....