Ako ste prvo pomislili na namršteng i nosatog Cezara odjevenog u rimsku togu, pokušajte ponovno. Naime, Cezarova salata nema nikakve veze s Rimom, a još manje s poznatim rimskim carem. Cezarova salata nastala je tek prije stotinjak godina, i to ni manje ni više nego u Meksiku.
Caesar Cardini (1896. – 1956.) rođen je u Italiji odakle je preselio u Ameriku na početku Prvog svjetskog rata. Bilo je to vrijeme Prohibicije, kada je u SAD-u konzumacija alkohola bila nezakonita. Umjesto da zabrana potpomogne javni red, mir i moral, procvao je organizirani kriminal i alkohol se krijumčario na sve strane.
Mudri Caesar ugledao je poslovnu priliku i otvorio talijanski restoran u Meksiku, tik do granice s SAD-om. Ondje se, naravno, bez problema mogao konzumirati alkohol i ljudi iz Kalifornije masovno su vikendom išli onamo zabaviti se i popiti koju čašicu.
Na Dan nezavisnosti 1924. restoran je bio toliko krcat da je Cardiniju ponestalo sastojaka. Stoga je na brzinu pred gostima sastavio salatu u koju je stavio pomalo od svega što mu je u kuhinji ostalo: zelene salate, krutona, parmezana, jaja, maslinovog ulja, limunova soka, crnog papra i Worchestershire umaka. Salatu je donio na stol, a tek joj je potom dodao preljev i tako pripredio pravi šou.
Salata je pobrala opće oduševljenje i ubrzo postala vrlo popularna među holivudskim glumcima, a uskoro i u cijelom svijetu. Danas američka kompanija Caesar Cardini Foods proizvodi desetak preljeva za salatu koje su varijacija na temu onog originalnog.
Službeni recept iz 2006. g. u sebi sadržava zelenu salatu, maslinovo ulje sa svježim češnjakom, sol, svježe mljeveni crni papar, vinski ocat, limunov sok, Worchestershire umak, meko kuhana jaja (ili sirova, ako se ne bojite salmonele), svježe nariban parmezan, svježe krutone (komadiće prepečenog kruha)
Popularan dodatak su slani inćuni kojih pak nije bilo u originalnom receptu.
Mi vam donosimo jednu malo slobodniju interpretaciju originalnog recepta.
- 1 veće jaje
- 1 žličica umaka Worcestershire
- 3 žlice soka od limuna
- 1 češanj češnjaka
- prstohvat soli
- 1malo crnog papra
- 4 slana inćuna
- 1 žličica kapara
- 1 žličica senfa
- 80 ml maslinova ulja
- 2 manje glavice zelene salate
- 50 – 100 g ribanog parmezana
- 2 šake krutona (možete napraviti svoje tako da kruh narežete na kokcice, natrjate ga maslinovim uljem i češnjakom i pečete u pećnici 10-ak min na 180°C)
Kuhajte jaje u kipućoj vodi točno 1 minutu, ne dulje. Maknite ga s vatre i pustite da se ohladi. Pomiješajte Worchestershire umak, sok od limuna, češnjak, sol, papar, inćune, kapare i senf pa dodajte jaje i sve dobro izmiješajte.
Vrlo polagano dodavajte maslinovo ulje stalno miješajući. Ne smijete ga dodati odjednom jer će se inače sastojci razdvojiti.
U posudu stavite listove zelene salate i pola preljeva pa sve izmiješajte. Dodajte i krutone i parmezan pa onda i ostatak dresinga. Ponovno izmiješajte i poslužite.
Još jednu varijaciju možete pogledati u videu koji slijedi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....