Gemišt nije samo za brkate muževe na šanku

Gemišt novog doba fino je i lagano piće koje ne služi za opijanje. Baš suprotno, ublaženim utjecajem alkohola on ga sprečava, naročito pri ljetnim vrućinama

Kada se u istu rečenicu stave ljetno osvježenje i vino, gemišt je neizbježna prva pomisao. Stariji špricer je u međuvremenu ipak izumro, to jest, nestao, ali gemišt ne, on ima otpornost tiskanih medija. Svi prognoziraju propast, a on je i dalje tu, jednako moćan. Bez obzira na to što je niz raznih vina osmišljeno i napravljeno u svrhu da bude osvježavajuće, gemišt je i dalje vladar stolova, a naročito tijekom ljetnih mjeseci. Uzalud uvozimo neutralni pjenušavi prosecco, radimo blago muzirajuća frizante vina ili pak rastrošno trošimo na šampanjce.

Uzalud se rade hrskavi sauvignoni, živahni silvanci i kiselkasti rizlinzi. Nepotrebno se poseže za južnoafričkim chenin blancom, austrijskim veltlincem ili bezbroj drugih laganih vina. Ultimativni napitak u ovo doba godine i dalje je gemišt. Dobro, mora se priznati da to više nije onaj gemišt. Dečki iz bircuza odavno ne ispijaju gemište na metre. Prošla su vremena kad se muškost dokazivala dužinom popijenih balonki (čaša od 2 dcl) poredanih po šanku. Ta je ekipa odavno prešla na pivo i radler, ako je uopće još živa.

Nitko se više previše ne zamara ni s omjerima. Gemišt se radi pola pola, a sve ostalo su varijacije po želji. Osim škropeca, koji ionako nema veze s gemištom. To je vino, mrvu razrijeđeno, sa malom dozom CO2, tek koliko treba da se pojača dojam svježine. Novo doba gemišta je doba dobrog društva, roštilja u vrtu ili radova u vikendici. Uzalud nas očajno nesmiješna televizijska reklama u misiji spašavanja devastiranih brendova pokušava vratiti u doba bircuza i maratona brkatih muževa što loču.

Današnji gemišti su fino i lagano piće koje ne služi za opijanje, nego ga upravo obrnuto, pomiješano s mineralnom vodom i ublaženog utjecaja alkohola, sprečava, naročito pri vrućinama. U međuvremenu je i kvaliteta vina porasla pa mineralna voda nema više funkciju neutraliziranja nepitkih okusa. Sada je samo u funkciji razblaživanja snage i pojačavanja senzacije svježine.

Neutralna voda i bez arome cvijeća u vinu

Pravila za vodu:

• Mora biti jako gazirana. Naime, stojeći u čaši ili krigli mjehurići brzo izvjetre, pa je poželjno da voda što duže perla

• Okus i miris moraju biti neutralni

• Od “mineralnih” efekata dopušten je samo okus blage slankastosti, ali i to na rubu percepcije prosječnog nepca

• Ohlađena na 4 do 6o Celzija

Pravila za vina:

• Što neutralnijeg okusa

• Izraženijih kiselina

• Izbjegavati zrele i cvjetne arome te arome slatkastog voća

• Zabranjene su intenzivne arome

• Koristiti isključivo suha vina, bez slatkastih elemenata

• Ohlađena na 6 do 8o Celzija

T0p 10 sorti za gemišt, od lidera do dobre rezerve

• Kraljevina

Apsolutni lider. Svojom neutralnom aromom s herbalnim primjesama i citrusnim elementima čini idealnog partnera mineralnoj vodi. Zapravo, kombinacija mineralne vode i lagane te kiselkaste kraljevine je brak iz snova. Svaki nedostatak kraljevine se nadomještava, a kvaliteta ističe. Svježina i lakoća gemišta s kraljevinom još je drugim sortama nedosegnuti standard.

• Moslavac

(šipon, pušipel)

Stilski na pola puta od kraljevine do rajnskog rizlinga. Sličan rieslingu po nešto još izraženijim kiselinama, a kraljevini po laganom alkoholu pa je također idealan partner mineralnoj vodi.

• Škrlet

Škrlet iz vlažnijih godišta bit će vro sličan kraljevini i samim time odličan izbor. No, ako je godište bilo toplo i suho, tada će kiseline biti preblage, pa ga u tom slučaju treba izbjegavati.

• Rajnski rizling

Isključivo kao mlado vino ne starije od godinu dana. Naime, nakon godine odležavanja, riesling poprima tercijarne note koje će nakon razblaživanja vodom dati vrlo čudan dojam mirisu. Kao mlado vino s citrusnim elementima, svježom voćnošću i naglašenim kiselinama odličan je kandidat.

• Belina

Ove rijetke sorte gotovo da nema više na tržištu. Međutim, ako nabasate na bocu ili bačvu u prijateljevu podrumu, okusom je vrlo slična kraljevini.

• Silvanac zeleni

Kada je grožđe zdravo i zrelo, grijeh ga je dati u gemišt jer će se njegove divne arome zelene jabuke razvodniti. Može poslužiti i kao dobar korektor lošijim vinima te ih prije dodatka vode pomiješati radi lijepše arome.

• Graševina

Bez obzira na razvikanost braka graševine i mineralne vode, oprez s njom. Naime, graševine iz Kutjeva i Podunavlja (naročito buteljirane) znaju biti od prezrelog grožđa s puno cvjetnih i prezrelih voćnih aroma, što je u direktnom sukobu s osvježavajućim profilom laganog gemišta. Ako vino dolazi iz sjevernijih dijelova zemlje poput Prigorja, Zagorja ili Međimurja, i uz uvjet da je vino suho, tada i graševina dolazi u obzir.

• Žlahtina

Neutralnost žlahtinu čini dobrim partnerom, no niska razina kiselina dat će sasvim nježnu i neobičnu kombinaciju. Ako ste na moru i skrivate se pod nekim suncobranom od visokih vrućina, dobro će poslužiti.

• Rizvanac

(muller thurgau)

Nešto laganiji od graševine, pa je i pogodniji za gemišt, naročito ako dolazi iz hladnijih i sjevernijih krajeva Hrvatske. U Slavoniji i Podunavlju također najbolji kandidat za gemišt.

• Kujundžuša

Imotski pandan žlahtini također je blag u alkoholu, što mu je velika prednost, no i kujundžuša ima niske kiseline, što je ne čini idealnom, nego samo dobrom rezervom.

Nepogodne sorte za gemišt:

• Traminac

• Porodica

muškata

• Sauvignon

• Chardonnay

• Pošip

• Malvazija

• Pinot sivi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 17:59