RUČAK NA ŽLICU

Zbog ove 3 greške gulaš ne ispada kako treba! Donosimo važne savjete i stvarno dobre recepte

 Vedran Peteh/Cropix
Poslušajte poznatog chefa i napravite najbolji gulaš u životu. Birati možete između janjetine, junetine i jelena

Za dobar gulaš potrebno je znanje, vještina i strpljenje, ali jednom kada usavršite sjeckanje povrća na jednake komade, kada odaberete pravi komad mesa i pripremite se na nešto dulje čekanje dok se gulaš krčka, konačan rezultat bit će vam više nego lijepa nagrada. Zato, ako i vas, baš poput nas, sve hladniji dani tjeraju na stajanje za štednjakom i upijanje mirisa iz lonca, bacite se na sjeckanje i pirjanje, stižu savjeti za najbolji gulaš koji možete zamisliti.

Kako nam je svojevremeno rekao Raul Lajtman, poznati domaći chef i konzultant, ljudi često griješe već pri prvom koraku pripreme gulaša. Naime, meso se ne dodaje na luk te se potom pirja, već ga je najprije potrebno obraditi zasebno.

"Meso izrezano na kockice mora se prije kuhanja zapeći. Dakle, ne dinsta se zajedno s lukom iz više razloga. Kao prvo, meso koje se može i ne mora prethodno pobrašniti, zapeče se na masnoći kako bi se zatvorile pore i u tom slučaju svaka kockica tijekom kuhanja ima ulogu malog ekspres-lonca. Meso će tako biti mekano i ‘ljepljivo‘, a ne vlaknasto i stupasto i neće kalirati, a gulaš će imati lijepu smeđu boju i pun okus. I bit će prije kuhan", otkrio nam je Raul Lajtman.

RECEPT ZA GULAŠ S PIVOM

image
Vedran Peteh/

Također, dodao je i kako je veće količine mesa potrebno peći odvojeno kako se meso ne bi počelo kuhati, a samim time ne bi se niti karameliziralo. Primjerice, dva kilograma mesa, rekao nam je chef, dobro je podijeliti na četiri porcije od 500 grama, a paralelno s pečenjem mesa, u zasebnom loncu dinstati luk.

U slučaju da ste meso pobrašnili, važno je gulaš miješati kako se ne bi zalijepilo na dno posude.

"Uz to, gulaš ne smije imati okus po luku pa treba biti oprezan s količinom. Pogrešno je da se na istu količinu mesa stavlja ista količina luka", otkrio nam je svojevremeno chef Lajtman.

RECEPT ZA GULAŠ S JANJETINOM I SLANUTKOM

image
Berislava Picek/cropix/

Osim toga, u nastavku ostavljamo i recept za bečki gulaš, a tu je i nekoliko drugih, isprobanih varijanti koje svakako vrijedi isprobati. Izdvojili smo za svakog ponešto, od goveđeg gulaša s pivom, preko gulaša s janjetinom i slanutkom i onog s veprom koji se najbolje slaže uz domaće raviole pa sve do gustog gulaša od junetine s pljukancima. Naravno, u receptima možete primijeniti stečeno znanje i učiniti ih još ukusnijima.

RECEPT ZA BEČKI GULAŠ

Trebat će vam:

2 kg juneće potkoljenice-mišića

300 g luka
200 g mrkve
100 g celera
50 g mljevene crvene paprike
2 žlice koncentrata rajčice
0,5 l crnog vina
30 g mljevenog kima
10 g sušenog mažurana
naribana korica jednog limuna
sol i papar

Priprema:

Luk nasjeckati i dinstati na masnoći. U zasebnoj posudi popeći kockice mesa, i to u četiri ture po 500 g kako ne bi prokuhalo. Na dinstani luk dodati sitno nasjeckanu ili naribanu mrkvu i celer. Kada se povrće prodinsta, dodati mljevenu papriku i koncentrat raj- čice, a zatim uliti vino. Dodati popečeno meso, kim i mažuran. Kada zakuha, smanjiti vatru na najmanje moguću i kuhati uz miješanje oko 2,5 sati te, prema potrebi, uliti oko 0,5 l vode, ovisno o tome koliko želite da gulaš bude gust. Pred kraj kuhanja dodati limunovu koricu, sol i papar. Poslužiti uz široke rezance, pire krumpir, njoke ili rižu.

image
Shutterstock/

RECEPT ZA GULAŠ OD JELENA

image
Biljana Blivajs/Cropix/

RECEPT ZA GULAŠ OD JUNETINE

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:54