Francuska salata svake je godine uoči novogodišnjih slavlja obavezna na brojnim blagdanskim stolovima. Jede se hladna, danima - izvrsno pristaje svakom pečenju, ali i za prijepodnevni obrok nakon burne noći. Svako domaćinstvo ima svoje omiljene verzije - netko toj mješavini kiselih krastavaca, graška, mrkve, krumpira i majoneze dodaje i jabuke, limunov sok, jogurt, komadiće šunke... Svojedobno je jedan domaći proizvođač u ponudi imao dvije verzije: tzv. francusku i rusku salatu, s time da je ova druga sadržavala upravo komadiće šunke.
Budući da smo i sami veliki ljubitelji francuske salate, odlučili smo provjeriti može li se u našim trgovinama pronaći dobra gotova verzija. Željeli smo sve kušati naslijepo, kako bismo izbjegli predrasude prema brendu ili cijeni, no već nas je na početku dočekalo iznenađenje: u čak tri od pet-šest najvećih lanaca pronašli smo samo jedan proizvod istog proizvođača, u mnogim je dućanima uopće ne drže, a nigdje nismo naišli ni na vegansku alternativu. Usporedbe radi, provjerili smo arhivu i ustanovili da smo 2012. održali isto takvo kušanje - zaključak je bio da se, što se izbora tiče, baš i nismo pomakli, jer smo i tada ocijenili samo pet francuskih salata.
Unatoč oskudnoj ponudi, uzeli smo što se nudilo, a zatim zavirili pod svaki plastični poklopac s velikim iščekivanjem. Naposljetku smo s tih jedva prikupljenih pet francuskih salata (od kojih su dvije zapravo blizanci istog hrvatskog proizvođača, a dvije od dva različita slovenska) pripremili slijepo kušanje i odlučili vidjeti koja se najviše približila pravom doživljaju domaće francuske salate.
Usput, zanimljivo je prisjetiti se da ova omiljena salata zapravo nema veze s Francuskom: osmislio ju je sredinom 19. stoljeća rusko-belgijski chef Lucien Olivier u Moskvi, gdje je u proslavljenom restoranu svojedobno posluživao raskošnu kombinaciju jastoga, kavijara, telećeg jezika i svježeg povrća. Njezin je recept kasnije pojednostavnio i proširio njegov pomoćnik Ivan Ivanov, pa je, umjesto elitnog specijaliteta, nastala jeftinija varijanta koja se i danas poslužuje diljem svijeta. Nekoć se sve moralo ručno rezuckati satima, dok danas umjesto toga često posežemo za unaprijed pripremljenim smrznutim povrćem ili ih jednostavno kupimo gotove. Za neke je to praktična blagodat suvremenog života, a za druge još jedan znak da se izgubio onaj pravi domaći okus. Bilo kako bilo, naš je cilj bio otkriti ima li među kupovnima ijedna koja bi, barem djelomično, mogla zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje francuske salate. Rezultat je, nakon otkrivanja, i nas iznenadio: vizualno najneuglednije pakirana i najjeftinija francuska salata odnijela je jednoglasnu pobjedu, ali opet ne bez prigovora. Možda da se vratimo korak unatrag i pokušamo barem jednom godišnje, kao nekad, francusku salatu napraviti po svome, onakvu kakvu ćemo s ponosom ponuditi svakom gostu?
FRANCUSKA SALATA, RINFUZA, KONZUM (PROIZVODI ZVIJEZDA) – 5,99 € ZA 1 KG
Od ponuđenih na kušačkom stolu, najsvjetlijeg, gotovo bijelog umaka, kao da u majonezi nema jaja. Izražene kiselosti koja nije baš skladno izbalansirana sa slanoćom. Povrće je iznenađujuće, ugodno hrskavo, no dojam kvari biljna masnoća koja oblaže nepce. Sve u svemu, ostavlja pomalo neugodan dojam koji nikako ne nadoknađuje nedostatak živosti u boji.
FRANCOSKA SOLATA, EUROSPIN (PROIZVODI BD COMPANY, BIŠČE, DOMŽALE, SLOVENIJA) – 1,79 € ZA 300 G
Već prvi zalogaj otkriva neprirodnu slatkoću i gotovo nepostojeću kiselost, dok je sol posve zanemarena. Okus mrkve izrazito je naglašen i zasjenjuje ostale sastojke, a povrće je prekuhano i salata je dosta tekuća. Sve skupa ne ostavlja loš okus u ustima, ali dojam je mlak i nedovoljno definiran.
ZVIJEZDA FRANCUSKA SALATA, KONZUM – 4,49 € ZA 500 G
Iako je također dosta blijeda, doima se vizualno svježijom od rinfuzne verzije istog proizvođača. Malo je prekisela, no povrće je lijepo hrskavo pa donosi nešto bolji "griz". Uspoređujući je s rinfuznom, ovaj pakirani primjerak ipak zaslužuje višu ocjenu, čak i ako ne nudi nikakva velika iznenađenja.
KLASIK FRANCUSKA SALATA, LIDL (PROIZVODI K-NORMA, LJUBLJANA, SLOVENIJA) – 2,89 € ZA 500 G
Povrće je poprilično prekuhano i gubi se u obilju majoneze, a tu je i neki čudan, pomalo gorak završni okus. Sama majoneza nije naročito uvjerljiva, a neki "skriveni" začin dodatno zbunjuje nepce. Na kraju, salata djeluje kašasto i ostavlja dojam nepotrebne težine.
NAJBOLJA NA KUŠANJU
FRANCUSKA SALATA SPAR (PROIZVODI FLUXUS D.O.O., RAKITJE-BESTOVJE) – 2,74 € ZA 1 KG
Za razliku od ostalih, neprivlačno vakuumirana u prozirnoj vrećici. No, već na prvi pogled najbliža je domaćoj varijanti, s uravnoteženim bojama, teksturom i privlačnim izgledom. Okus je odlično začinjen, kiselost i sol su pogođene, a majoneza pruža onaj klasični "udobni" osjećaj na koji smo navikli, premda je kockice mrkve i krumpira trbalo mpožda malo kraće kuhati. Kušana je čak i dan nakon isteka roka trajanja, no svejedno su je svi kušači proglasili najboljom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....