Teško je reći da ste pogriješili, ali u vezi to morate učinitI

 FOTOGRAFIJE:
Prepoznajte ih

‘Što si rekla za moju mamu...‘ Pazite kako se svađate! Ovo su rasprave koje predviđaju kraj veze

Uočite na vrijeme ove znakove krize i spriječite kraj

Svi parovi se svađaju, to se ne može niti treba izbjegavati. No, što kad osjetite da u zadnje vrijeme vaše svađe ipak idu u krivom smjeru?

Ovo je nekoliko vrsta svađa koje se mogu pojaviti pred kraj veze, uočite ih na vrijeme.


Nemate poštovanja prema partneru

Obično započinje s blagom kritikom poput "Ne pereš suđe". No može eskalirati do generalne kritike poput "Ne pomažeš u kućanskim poslovima", a onda i kritikom na osobnost "Ti si sebična, lijena osoba". Velika je razlika između kritiziranja radnje (ne pereš suđe) i kritiziranje osobe (sebična osoba).

- Ovo se ne događa preko noći, no postupno može rušiti temelje vašeg braka - rekla je Lesli M. W. Doraes, bračna konzultantica iz Južne Karoline.

Savjetnici za parove naglašavaju da svađe ne bi trebale započeti s "Ti" jer je to poput pokazivanja prstom u nekoga. Naime, u takvim situacijama partner će se povući ili vas napasti, nećete slušati jedno drugo i oboje ćete žaliti jer nećete raščistiti sukob.


Tijekom svađe inzistirate na tome da ste u pravu

Teško je reći da ste pogriješili, ali u vezi to morate činiti. Nitko nije u pravu svaki put. Umjesto da inzistirate na svađanju kako biste odredili tko je u pravu, trebate se fokusirati na rješavanje problema.

- Kad se svađate oko sitnica s partnerom, nekad popustite. Naravno, ako su vam neke stvari važne, možete o tome raspravljati, ali na zreo način - kaže Bonnie Winston, savjetnica za veze.

To znači da nema vikanja i ružnih riječi.

Isto tako, ako se ne možete sjetiti da ste vi i partner tim, a onda i pronaći uzrok problema, vjerojatnije je da ćete se razići.


Razlikujete se u stavovima po pitanju djece

Razgovor o djeci morate imati prije nego što se vjenčate. No, što kad se stavovi po tom pitanju promjene? Recimo, jedna strana smatra da će djeca ometati karijerni napredak. Ili vam je dosta odlazaka kod stručnjaka za plodnost.

- Ako nemate iste stavove po pitanju djece, može doći do ogorčenja - kaže Brooke Wise, osnivačica Wise Matchmaking.

Dodaje kako uloga roditelja zahtjeva puno fizičkog i emotivnog uloga, nije nešto što se može postići kompromisom. Naravno, nije pošteno nekoga nagovarati na dijete jer je roditeljstvo dovoljno teško i kad oba partnera silno žele dijete. Nagovaranjem druge strane doći će samo do ljutnje.


Imate iste svađe

Vi njega opet podsjećate na to da nije promijenio rolu toilet papira. On se na vas ljuti jer ga se ne sjetite nazvati tijekom dana. Možda su svađate zbog većih problema, primjerice kako odgajati djecu. Vjerovali ili ne, možete se svađati i oko svađanja. Prema Gottman Institutu, ponavljajuće svađe u vezi mogu pokazati razlike u načinu života i osobnosti. Ponekad parovi imaju trzavice zbog svakodnevnih stvari, ali zapravo otpuštaju tenzije zbog dubljih problema.

Možda je vrijeme da napravite kompromise kako biste završili razdoblje stalnih svađa i razlika.

image

Zajednički financijski ciljevi su važni za funkcioniranje veze

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Svađate se zbog seksa

Ako se jedan partner želi seksati, a drugi ne, taj nedostatak intime može značiti da ste u platonskoj vezi.

- Zbog urođene fizičke i emocionalne ranjivosti seksa, ovo može biti teško za prevladati. No neophodno je. Bez fizičkog dodira, stvarate osjećaj odbijanja, koji može voditi do nesigurnosti, ogorčenosti, ljutnje i pobune - kaže Laurel House, savjetnica za veze.

Niste se vjenčali ili uselili skupa kako biste bili cimeri ili poslovni partneri. Zapravo, nedavna studija Sveučilišta Toronto-Mississauga kaže da seks više od jednom tjedno nije partnere učinio sretnijima, ali manje od toga ih je činilo nesretnijima.

Intimnost je ključni dio zdravog odnosa. Ako ste iskusili nedostatak intimnosti duže vrijeme, to obično vodi i do manjka povezanosti u vezi.

Prema House, trebate razgovarati s partnerom o nedostatku seksa kad ste oboje smireni i možete biti iskreni i ranjivi. No, nemojte samo reći da nedostaje. Razgovarajte o tome je li uzrok monotonija, nedostatak interesa, nesigurnosti, drugi prioriteti ili možda fizički problemi.


Kućanski poslovi stvaraju probleme

Da, prepuna košara za rublje može napraviti veliku štetu vašem odnosu. Studija Sveučilišta Alberta iz 2015. sugerirala je da ljudi koji podjednako obavljaju kućanske poslove su zadovoljniji vezom i više se seksaju nego parovi koji ne dijele poslove.


Obitelj vam je razlog trzavica

Ako osjećate da partner mrzi vašu obitelj ili obratno, može doći i do međusobno zamjeranja. Naravno, možete razgovarati o obitelji, ali morate to učiniti na lijep način.

Ako želite komentirati ili dati kritiku o partnerovoj obitelji, to trebate napraviti tako da poštujete partnera i njegove osjećaje. S obzirom na to da je obitelj osjetljiva, partner bi se mogao duboko uvrijediti ili osjećati napadnuto ružnim riječima upućenim njegovoj obitelji.

Ako želite promijeniti mišljenje svog partnera o njegovoj obitelji ružnim riječima, pazite, jer time možete promijeniti mišljenje koje on ima o vama.

Važno je razgovarati o tome što vam znači provođenja vremena s obitelji, koja su očekivanja i zašto vam je to važno.


Ne slažete se po pitanju načina života

Jedan partner voli provoditi vrijeme s prijateljima, dok je drugi ipak kućni tip. Što učiniti?

Ako jedan partner voli partijati i ići u klubove, a drugi ne, vjerojatno će doći do problema. Osoba koja je više "kućni" tip možda će se osjećati kao da nije dovoljna, dok će partner koji voli ići u klubovie osjećati krivnju.

Suprotnosti se mogu privući, ali različiti životni stilovi znače da ćete morati pronaći sredinu i kompromis. Ako nitko ne želi biti fleksibilan, vjerojatno ćete imati problem. Jedan od kompromisa može biti, koliko puta osoba izađe u klub, toliko puta treba ostati i kod kuće i napraviti večeru. Što znači ako ste izašli na piće tri večeri za redom, nakon toga tri večeri trebate ostati s partnerom kod kuće i napraviti večeru za njega.


Financije stvaraju probleme

Gotovo je neminovno da ćete se jednom posvađati zbog financija, to je osjetljiva tema. Međutim, ako se ne možete dogovoriti kako zaraditi, štedjeti i potrošiti novac, na opasnom ste teritoriju.

To ne znači da osoba koja više zarađuje treba donositi sve odluke. Nikako! Odluke se trebaju donositi zajedno. Od toga koliko ćete trošiti na hranu, odjeću, izlaske, godišnje odmore i poklone. Budimo iskreni, nekad je jedna strana bolja u upravljanju novcem. Ta osoba može odlučiti koliko novca će se potrošiti, a druga osoba na koje stvari.

Zajednički financijski ciljevi su važni za svaki sretan i zdravi par.


Gubitak ljubavi je postao problem

Ako jedan partner nema iste osjećaje kao nekad, može doći do problema. Možda se ne osjećate povezano kao nekad, možda se više povjeravate svom najboljem prijatelju nego partneru.

Svatko tko svoje pritužbe i probleme u odnosu dijeli s najboljim prijateljom, umjesto partnerom, stvara ljubavni trokut. Da, možda niste toga ni svjesni, ali tako pozivate treću osobu u svoju vezu. To nerijetko dovodi do toga da problem riješite razgovorom s prijateljem umjesto s partnerom.

Tebali biste partneru napomenti kad osjećate da ste manje povezani. Emocionalna povezanost je temelj veze.

Linker
30. travanj 2024 04:50