dobro je znati

Ponekad ih je teško prepoznati - suptilni znakovi da ste u nezdravoj vezi

Veze koje su obilježene nezdravom dinamikom i problemima obično doprinose većem stupnju napetosti, konflikta i stresa

Nezdrave veze mogu imati izuzetno štetan utjecaj na vaše zdravlje, sreću i opće stanje. Neke su veze vrlo očito toksične ili čak i nasilne, no problem je u tome što postoje i neki drugi nezdravi obrasci u vezama koji mogu biti mnogo suptilniji i teško ih je prepoznati. Niti jedna veza nije savršena, no važno je znati prepoznati znakove nezdrave veze i znati što trebate učiniti kako biste to promijenili ili je prekinuli.


Uobičajene karakteristike nezdravih veza

Svaka je veza drugačija i može se mijenjati s vremenom. No, postoje neke važne stavke koje obično karakteriziraju nezdrave veze. Veze koje su obilježene nezdravim dinamikama i problemima obično doprinose većem stupnju napetosti, konflikta i stresa. To se može primijeniti na ljubavne veze, ali i druge vrste odnosa također mogu imati nezdrave obrasce, uključujući odnose s članovima obitelji, prijateljima ili poslovnim kolegama.


Kontrola

U nezdravoj vezi jedna osoba može pokušavati kontrolirati život druge osobe. To može činiti pomoću zastrašivanja, ali kontrola može uključivati i druge oblike manipuliranja. Ponekad se takva osoba krije iza ponašanja koja su ekstremno privržena i puna ljubavi. No, u stvari, takvo ponašanje svjesno koristi kako bi držala na uzici drugu osobu i spriječila je da radi stvari ili ide na mjesta na kojima je izvan njezine kontrole. Kontrolirajuće ponašanje može uključivati izoliranje druge osobe od prijatelja i obitelji. A može uključivati i onemogućavanje pristupa financijama ili otežavanje drugoj osobi da izađe iz takve situacije. Kontrola može poprimiti i oblik posesivnosti i ljubomore. Iako su i jedno i drugo normalne ljudske emocije, one su nezdrave kad netko pokušava kontrolirati sve što činite, kad vas napada čim postane uzrujan ili kad vas optužuje za nevjeru.


Nedostatak povjerenja

Nezdrave veze često karakterizira manjak povjerenja. Možete se osjećati kao da morate skrivati stvari od svog partnera ili se možete često osjećati kao da on (ili ona) krije stvari od vas. Kako bi mogli izgraditi zdravo povjerenje, obje osobe u vezi moraju pristati na uzajamno samorazotkrivanje. To uključuje otkrivanje stvari o sebi s vremenom, kako se veza razvija i postaje sve dublja. Proces dijeljenja i slušanja doprinosi osjećaju emocionalne intimnosti i bliskosti. No, ako osjećate da ne možete vjerovati drugoj osobi sa svojim najdubljim osjećajima, vrlo vjerojatno joj nećete otkriti svoje emocije, misli ili uspomene. Koliko vi i vaš partner imate povjerenja jedan u drugoga može biti dijelom pod utjecajem vašeg stila privrženosti. Takvi obrasci ponašanja obično su uspostavljeni u djetinjstvu na temelju interakcija i iskustava s roditeljima ili skrbnicima, no nastavljaju oblikovati vaš način ponašanja i reakcija u ljubavnim vezama u odrasloj dobi. Ako se u djetinjstvu niste mogli osloniti na osobe kojima ste trebali moći najviše vjerovati, moguće je da će vam biti teško vjerovati vašem ljubavnom partneru.


Nepoštovanje

Nepoštovanje može poprimiti različit oblike u nezdravim vezama. Ponekad to može značiti da netko odbacuje drugu osobu. U drugim slučajevima, to može uključivati očito ismijavanje ili izrugivanje mišljenju ili interesima druge osobe. To nepoštovanje često se može osjećati kao odbacivanje, što može izazvati cijelu lepezu emocija, uključujući povrijeđenost, posramljenost, osjećaj krivnje, usamljenost, stid i socijalnu anksioznost.


Loša komunikacija

Dobra komunikacija je kamen temeljac zdrave veze. Nezdrave veze često su obilježene obrascima neučinkovite komunikacije. To može uključivati nerazgovaranje o problemima, izbjegavanje teških tema, očekivanje od druge osobe da čita misli, neslušanje, zauzimanje obrambenog stava ili zatvorenost u sebe kako bi se izbjeglo suočavanje s problemima u vezi. Istraživanja su pokazala da je stil komunikacije ključni prediktor razvoda te da ima značajniji utjecaj nego odanost, stres i osobnost kad je riječ o uspješnosti bračne veze.

image
SHUTTERSTOCK

Znakovi da ste u nezdravoj vezi

Veze se često razvijaju i mijenjaju, a ponekad s vremenom i pucaju. Veza može biti uglavnom zdrava kad sve ide glatko, no postojanje stresora može stvoriti napetost i pritisak. Ljudi na to mogu reagirati tako da se povlače u nezdrave mehanizme nošenja sa stresom ili tako da se upuštaju u ponašanja koja su u konačnici štetna za zdravlje veze. Nezdrave veze često su karakterizirane:

  • prevarom
  • optuživanjem
  • bullyingom
  • kontroliranjem
  • nepoštivanjem
  • neiskrenošću
  • dramom
  • emocionalnim zlostavljanjem
  • strahom
  • neiskrenošću u vezi financija ili iskorištavanjem nečije financijske situacije
  • psihičkim zlostavljanjem
  • osjećajem krivnje
  • netrpeljivošću
  • zastrašivanjem
  • izoliranjem
  • ljubomorom
  • usamljenošću
  • negativnošću
  • fizičkim zlostavljanjem
  • lošom komunikacijom
  • ismijavanjem
  • stresom
  • nezadovoljstvom
  • verbalnim zlostavljanjem.

U nezdravoj vezi možete se osjećati kao da uvijek morate hodati kao po jajima kad je riječ o partneru (ili partnerici). Ili se možete osjećati kao da uvijek morate skrivati ono što stvarno osjećate ili mislite. Možete se čak osjećati kao da se morate odreći stvari koje zaista želite samo zato da biste drugu osobu učinili sretnom. Još jedan znak nezdrave veze je osjećaj da stvari nisu u ravnoteži. Jednostrane veze su one u kojima jedna osoba ulaže više truda, energije i emocija u održavanje veze. Takve veze mogu biti nezdrave i često se ta osoba koja sve odrađuje osjeća kao da nema podršku, izolirano i iscrpljeno. Ponekad nezdrava ponašanja mogu izaći na vidjelo tijekom perioda ekstremnog stresa. U drugim slučajevima, stalni obrasci nezdravih ponašanja mogu se pogoršati s vremenom ili izlaziti na površinu tijekom različitih faza veze. U nekim slučajevima, ti se problemi mogu rješavati uz pomoć tehnika samopomoći ili uz pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. No, ako je vaša veza obilježena zlostavljanjem, bilo ono fizičko, verbalno ili seksualno, vaša prva briga trebala bi biti da sebi osigurate sigurno okruženje i život.

image
SHUTTERSTOCK

Kako promijeniti nezdravu vezu

Društvena povezanost i podrška koje pruža veza ključne su za fizičko i emocionalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da zdrave veze mogu utjecati na vaš život na pozitivne načine, uključujući i to da smanjuju rizik od prijevremene smrti te štite od usamljenosti i izolacije. S obzirom na to da su veze toliko važne za vašu opću dobrobit, od ključnog je značaja da poduzmete korake kako biste se zaštitili od osoba koje bi mogle naškoditi vašem zdravlju. Vjerujete li da ste u nezdravoj vezi, važno je poduzeti neke korake kako biste riješili problem. Promjena je moguća ako se obje strane žele suočiti s problemima i otvorene su prema tome da naprave promjene nabolje.

- Procijenite može li se veza „popraviti”

Prvi korak je da procijenite može li se ili ne nezdrava veza popraviti. Kako bi se popravila nanesena šteta i krenulo naprijed na način koji je zdrav za obje uključene strane, neophodno je da su obje strane voljne sudjelovati u procesu rada ne tome da veza postane zdravija. Ako jedna osoba ne želi promijeniti svoje nezdravo ponašanje, vrlo je vjerojatno da se takva veza ne može spasiti.

- Sačuvajte svoju neovisnost

Zdrave veze ohrabruju i potiču neovisnost, a ne suovisnost. Osobe koje su međuovisne razumiju koje su dobrobiti toga da se mogu obratiti partneru kad im je potrebna podrška te prepoznaju vrijednost i važnost davanja podrške partneru. Istodobno su sposobne sačuvati vlastiti osjećaj neovisnosti od partnera, ali i svoju vezu jedno s drugim. Kad obje osobe u vezi streme ka međuovisnosti, sposobne su pronaći ravnotežu u kojoj mogu ponuditi emocionalnu bliskost i podršku koju njihov partner treba, ali ne postajući ovisne o drugoj osobi.

- Izgradite zdravu povezanost

Izgradnja zdrave povezanosti s drugom osobom ključan je korak prema mijenjanju nezdrave veze. Jednom kad prepoznate nezdrave ili toksične obrasce koji su bili štetni za vašu vezu, važno je da zajedno poradite na tome da ih nadiđete i izgradite zdraviju povezanost s više podrške. To možete učiniti uz pomoć sljedećih koraka:

1. Zajedno radite na tome da prepoznate i izbjegnete nezdrave obrasce u vezi. Prvi korak prema izgradnji zdrave emocionalne povezanosti je prepoznavanje problematičnih obrazaca koji su vas oboje smetali i bilo kakvog destruktivnog ponašanja koje vas je dovelo do ove točke nepovezanosti.

2. Napišite popis emocionalnih potreba koje su vam važne. Ne možete očekivati od partnera da ispuni vaše emocionalne potrebe koje mu niste jasno izrekli. Stoga je ključno da jedno drugome otvoreno kažete što mislite da su po vama emocionalni ciljevi za vašu vezu kako biste postigli emocionalno razumijevanje i povezanost među vama.

3. Ponudite partneru emocionalnu podršku. Kako bi se među vama uspostavila emocionalna povezanost, oboje trebate biti spremni ponuditi jedno drugome emocionalnu podršku na pozitivan način, bez osuđivanja i manipuliranja.

4. Aktivno slušajte kad vaš partner govori. Verbalna komunikacija je važan dio emocionalne povezanosti pa se potrudite da svoju povezanost ojačate kroz duboke razgovore koji će odražavati emocionalni interes, razumijevanje i podršku.

5. Izbjegavate emocionalno manipuliranje. Važno je da emocionalnu povezanost ne koristite kao način manipuliranja drugom osobom, odnosno navođenja da ona učini nešto što zapravo ne želi. To može samo još više naškoditi vezi i smanjiti emocionalnu povezanost među vama.

Još neke taktike koje mogu biti od koristi:

  • zadržavanje zdravih granica
  • posjedovanje osobnih ciljeva i nastojanje da ih ostvarite
  • izbjegavanje umanjivanja sebe kako biste ugodili drugim ljudima
  • usredotočenost na to da budete autentični
  • posvećivanje vremena tome da otkrijete što volite i što vam je važno
  • očekivanje od drugih da se prema vama ponašaju s poštovanjem te pokazivanje poštovanje prema drugima s vaše strane
  • održavanje odnosa s drugim ljudima izvan veze


Kada potražiti pomoć

Postoje mnoge stvari koje možete učiniti sami kako biste učvrstili svoju vezu, no ponekad možete imati koristi od toga da potražite pomoć stručnjaka. Psihoterapija za parove može vam pomoći da se suočite s individualnim i zajednički problemima koji možda postoje u vezi. Na primjer, terapeut može pomoći u liječenju eventualno postojećih psiholoških poremećaja koji mogu imati negativan utjecaj na povezivanje s drugom osobom u vezi. Terapeut može pomoći i u slučajevima kad partneri imaju različita očekivanja od veze. Na primjer, u nezdravim jednostranim vezama, jedna osoba može na sebi imati više rada na vezi jer je više posvećena odnosu, dok druga osoba ulaže manje truda u to. Psihoterapeut može pomoći parovima i da porade na nezdravim komunikacijskim obrascima koji možda stvaraju toksičnost i uzrokuju sukobe u vezi. Može pomoći i svakom od partnera da razvije i primjenjuje vještine koje mu pomažu da učinkovitije izlazi na kraj sa sukobima u vezi. Izbjegavanje sukoba nije uvijek moguće pa čak niti preporučljivo. Čak i zdrave veze imaju određenu razinu neslaganja i konflikta. Ključ je u tome da se s tim zna izaći na kraj na učinkovit način. Kad se ovlada tom vještinom, to ljudima omogućava da se suoče s problemima i naprave promjene koje su u konačnici dobre za zdravlje veze.


Kada prekinuti nezdravu vezu

Nije svaka veza vrijedna spašavanja. Ako ste vi odradili svoj dio, no druga strana nije voljna mijenjati se niti pomoći, to bi mogao biti trenutak da se okrenete i odete te svoj trud uložite u zdravije veze s drugim osobama, veze u kojima ima mnogo više podrške i suradnje. Ako se druga osoba ne želi mijenjati ili ako situacija uključuje bilo koji oblik zlostavljanja, prekid veze je često najbolji način da zaštitite sebe

Linker
25. travanj 2024 17:38