Upražnjavanje seksualne aktivnosti može biti pozitivno kako za fizičko tako i za psihičko zdravlje

 SHUTTERSTOCK
‘glad‘ za dodirom

Mjesecima ste na suhom što se tiče seksa i orgazma? Znate li kako to može utjecati na vaše zdravlje

Orgazam dovodi do lučenja endorfina koji pomažu u smanjenju stresa

Dug period bez seksa ili intimnog dodira nisu samo frustrirajući već mogu biti i štetni. Seksualni terapeuti i psiholozi za Insider su objasnili što uočavaju kod osoba koje nemaju iskustvo seksualnog kontakta kroz duži vremenski period, a to je niz simptoma - od povišene razine anksioznosti do nesanice.

Prema mišljenju dr. Rachel Needle, psihologinje i direktorice Instituta za modernu seksualnu terapiju, upražnjavanje seksualne aktivnosti može biti pozitivno kako za fizičko tako i za psihičko zdravlje. Ono pomaže u postizanju bolje kvalitete sna, ublažava osjet boli, smanjuje razinu stresa, ublažava anksioznost i depresiju i još mnogo toga. Pozitivni učinci seksualnog kontakta javljaju se u različito vrijeme, ovisno o potrebama ljudi, a mogu se javiti bilo kada u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Needle kaže da su te dobrobiti toliko važne da bi osobe koje se ne seksaju s partnerom, trebale masturbirati i doživljavati orgazme unatoč izostanku partnerskog seksa.

- Orgazam dovodi do lučenja endorfina koji pomažu u smanjenju stresa, barem privremeno, te vode do pozitivnih osjećaja i tako nas čine sretnijima. Dakle, ako nemate spolne odnose s partnerom, a želite i dalje uživati u tim dobrobitima, pronađite drugi način da doživljavate orgazme - savjetuje dr. Needle.


Bez fizičke intimnosti možete razviti ‘glad‘ za dodirom

S obzirom na to da upražnjavanje spolnih odnosa ima toliko dobrobiti, nemogućnost da to činite može jednako tako imati mnogo negativnih posljedica za zdravlje. Osobe koje mjesecima nisu doživjele fizičku intimnost mogu razviti takozvanu glad za kožom i glad za dodirom, a to može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik za razvoj anksioznosti i depresije.

- Kad osobe koje bi željele uživati u seksu i navikle su na redovite spolne odnose dožive manjak seksualne intimnosti, može doći do negativnih posljedica za mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje, što za posljedicu može imati pojavu raznih simptoma, kao i osjećaj izoliranosti, nesigurnosti te nisko samopouzdanje - kaže dr. Dulcinea Pitagora, psihoterapeutkinja i seksologinja iz New Yorka.


Ponovno otkrivanje seksa može biti teško, ali isplati se

Pitagora kaže da nekim ljudima koji ne vole promjene može biti vrlo teško ponovo otkriti seks nakon dugog perioda bez njega.

- No, introspekcija tijekom perioda bez seksa zapravo bi mogla nekome pomoći da se seksualno razvije i bolje upozna samog sebe prije nego što se ponovo upusti u partnerski seks - ističe Pitagora. Tijekom pandemije bilo je teško prognozirati kako će izgledati post-covid seks, no Pitagora kaže da su stručnjaci pretpostavljali da će nastavak seksualnih aktivnosti nakon karantene biti nova prilika za ljude da kritički razmisle o svojim potrebama i seksualnim željama.

- Rekla bih da su ljudi doživjeli neku vrstu euforije nakon što su ograničenja uklonjena te su stoga bili spremniji istraživati svoju seksualnost na načine na koje to možda nikada prije nisu radili - zaključila je.

Linker
25. travanj 2024 20:22