SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Događa li se to i vama? U najgorem trenutku mislim što ću kuhati...

Ups! Gdje su vam misli kad ste u krevetu s partnerom?

U petogodišnjem sam braku, volim svog supruga i uživam u seksu s njim. No, primijetila sam da mi se sve češće događa da mi za vrijeme seksa misli lutaju, od onoga što trebam obaviti na poslu i popisa za kupovinu preko sinove zadaće do kućanskih poslova koji me čekaju ili jelovnika za sutradan. To mi smeta jer ne mogu uživati kao prije, ali muči me i osjećaj da to nije fer prema suprugu. Kako da izbacim sve te misli iz glave i samo uživam u seksu?"

  • Lorena, Zadar

Seks je divan i zabavan pa je logično da se onda zapitamo zašto je tako teško ostati usredotočen dok ga upražnjavamo. No činjenica je da veći dio života provodimo tako da nam je um uvijek negdje drugdje, korak ispred ili iza, prebacujući se s jednog zadatka na drugi ili obavljajući istodobno pet zadataka. Zapravo u životu konstantno prakticiramo kako ne biti prisutan u trenutku, već biti prisutan na sto stvari odjednom. No, ono što je korisno za multitasking nije dobro za seks.

- Naš je mozak odličan u tome da odjednom bude na mnogo različitih mjesta, no pokazalo se da je to vrlo loše za seks. Naime, seks iziskuje koncentraciju i mehanizme pažnje pa će, osim ako svjesno ne usredotočimo pažnju na sadašnji trenutak (u ovom slučaju seks), naš um nastaviti činiti ono što radi ostatak dana, a to znači kretati se i skakati s jedne stvari na drugu, pojašnjava dr. Lori Brotto, profesorica ginekologije i psihologinja sa Sveučilišta British Columbia koja sudjeluje u brojnim istraživanjima na temu seksa i mindfulnessa.

image
SHUTTERSTOCK

Vrludanje uma ubija libido

Takav tip distrakcije može izazvati niz problema u seksualnom životu.

- Rastresenost tijekom seksa u mnogim je studijama povezana sa smanjenom spolnom željom, no isto tako može otežati i samo postizanje uzbuđenja i nadraženosti. Seksualno uzbuđenje nije refleks već ono zaista zahtijeva komunikaciju između mozga i tijela pa, ako je mozak usredotočen na nešto drugo, sama fizička stimulacija neće biti dovoljna da se izazove uzbuđenje. Osim toga, rastresenost tijekom seksa ili briga za druge stvari koje nisu povezane sa seksom otežava i postizanje orgazma. Ukratko, nefokusiranost i rastresenost negativno utječe na sve faze ciklusa seksualnog odgovora - ističe dr. Brotto, no napominje i da postoji mnogo toga što možete poduzeti kako biste prestali razmišljati o svemu i svačemu i usredotočili se na seks.

Opustite se i isprobajte mindfulness

U svojoj srži mindfulness se može svesti na usmjeravanje pažnje i usporavanje, a to je upravo ono što bi nam moglo pomoći kod rastresenosti prilikom seksa. - Prakticiranje mindfulnessa tijekom seksa može biti vrlo jednostavno, poput sporijih pokreta i disanja te omogućavanja samima sebi da osjetimo ono što nam govori naše tijelo - kaže dr. Shannon Chavez, klinička psihologinja i seksologinja iz Los Angelesa koja je u svoje terapije uvela i trening mindfulnessa. Savjetuje i da prakticiramo metode opuštanja u malim vremenskim intervalima tijekom cijelog dana, a ne samo prije ili tijekom seksa.

- Znam da zvuči kao kliše, ali opuštanje podrazumijeva mnogo više od kratkog dubokog udisaja prije seksa. Opuštanje treba biti nešto što primjenjujete tijekom cijelog dana jer ćete tako lakše postići opušteno stanje kad budete usred vrućih igrica s partnerom - smatra dr. Chavez te naglašava da je usredotočenost na disanje jedan od najboljih načina da vratite pažnju natrag na svoje tijelo. Preporučuje tehniku dubokog, trbušnog disanja kakva se koristi u treningu joge i mindfulnessa. - Duboko i polako udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta, a pritom biste neposredno ispod pupka trebali osjetiti kako se trbuh steže i širi. Potrebno vam je samo 30 do 60 sekundi takvog disanja da promijenite kemiju u mozgu i psihološko stanje te da postanete opušteniji.

image
SHUTTERSTOCK

Odgovarajući ambijent i kontakt očima čine čuda

Licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja iz Kalifornije Annie Chen predlaže da odaberete ambijent u kojem ćete se osjećati sigurno i stimulirano.

- Bilo da to za vas znači isključiti mobitel, pobrinuti se da vrata budu zaključana ili nešto treće, imajte na umu da eliminiranje vanjskih distrakcija može olakšati da isključimo sve one naše naporne glasiće u glavi, pojašnjava Chen ističući da je glazba jako podcijenjena kao pomoć za usmjeravanje pažnje te da bismo uz glazbu, mogli pokušati i bilo što drugo što podražava naša osjetila jer će to pomoći našem tijelu i umu da se opuste. Dr. Chavezd dodaje da je važno uspostaviti i kontakt očima s partnerom.

- Kontakt očima je jedan od načina kako reguliramo naš živčani sustav. Ako ste rastreseni tijekom seksa, kombinacija dubokog disanja i kontakta očima s partnerom sigurno će pomoći, a dodatni plus je i to što je kontakt očima oblik intimnosti te može potaknuti lučenje kemikalija u mozgu koje opuštaju i stvaraju osjećaj bliskosti i povezanosti.

image
SHUTTERSTOCK

Dobar trik je i postupan prijelaz

Za neke baciti se na seks odmah nakon posla, kad još nisu mentalno ili fizički spremni, jednostavno ne pali. U manjini su oni koji nakon dugog radnog dana, iscrpljeni i pod stresom dođu kući i odmah se prepuste seksu s partnerom 100 posto prisutni.

- Energija i stanje uma potrebni za seks su potpuno drugačiji od onih potrebnih za poslovne obaveze. Seks na brzaka može biti zabavan, ali ako vam je nakon radnog dana potreban prijelaz u drugačije, mentalno opuštenije stanje, onda si prvo priuštite toplu kupku, opuštajte se pola sata u krevetu uz mirisne svijeće ili činite nešto drugo što će vam pomoći da se prebacite u drugačije stanje uma - savjetuje psihoterapeutkinja Jenn Mann.

Na kraju krajeva, dopustite si distrakcije

Usmjeravanje pažnje na užitak i senzacije koje tijelo osjeća u trenutku najbolji je način da zadržite fokus tijekom seksa.

- Ako jedan tip senzacija ne zadržava vašu pažnju, preusmjerite se na drugi. Različiti tipovi stimulacija izazivaju različite senzacije u tijelu, stoga se pomičite, mijenjajte položaje, pozabavite se različitim dijelovima tijela ili seks-igračkama - savjetuje dr. Chavez, dok Chen ističe da morate biti labaviji prema sebi. Što god pokušali, ponekad jednostavno nećete biti posve prisutni u svakom trenutku seksa. I to je u redu. Umjesto da vam to što niste fokusirani bude dodatna distrakcija, priznajte sebi da ste rastreseni i nastavite dalje neopterećeni.

Linker
14. travanj 2024 11:11