SHUTTERSTOCK
Probajte

Više od dobre zabave! Swing joga oblikuje tijelo, čuva srce, štiti od stresa i depresije

Glavi rekviziti kod ovog oblika joge su ljuljačka ili tkanina

Swing joga, poznata i pod nazivom areal, vrsta je vježbanja u kojem se koriste viseća tkanina ili ljuljačka. Kombinira tradicionalne asane (fizičke položaje) i joga filozofije ukomponirane s takozvanim zračnim vještinama. Rekviziti, odnosno tkanina koja visi odozgo daje lakoću polaznicima u oblikovanju raznih gravitacijskih poza. Osim akrobatskih elemenata, ova vrsta joge ima i terapeutske svrhe. Naime, vjeruje se da potpuno opuštanje pojedinih dijelova tijela koji su u zraku, otvara tijelo nježnije i intuitivnije nego kada ste na podu. Spomenutom se gravitacijom povećava prokrvljenost tijela, izduljuje se prostor između kralježaka i povećava dotok krvi. Gravitaciju dakle koristimo za jačanje centra. S tim se slaže i joga instruktorica Jo Stewart, koja kaže da svestranost i podrška tkanine omogućuju ljudima pristup novim pokretima. Također, može smanjiti opterećenje zapešća i koljena, što ponekad može ograničiti pokretljivost u praksi na podu, a poglavito onima koji imaju probleme s koljenima. Koje su još prednosti ovog mislilačkog oblika vježbanja?

image
SHUTTERSTOCK

Prednosti swing joge

Swing joga nudi nekoliko fizičkih i psihičkih prednosti:

  • Poboljšana fleksibilnost, stabilnost, ravnoteža i snaga
  • Poboljšana dekompresija kralježnice: Swing joga uključuje inverzije koje mogu nježno dekompresirati kralježnicu, potencijalno ublažavajući bolove u leđima i poboljšavajući držanje.
  • Bolja cirkulacija: Razni položaji i pokreti u swing jogi mogu pospješiti bolju cirkulaciju krvi u cijelom tijelu. To može isporučiti više kisika i hranjivih tvari u vaše stanice i tkiva, potencijalno poboljšavajući cjelokupno zdravlje. Osim toga, vjeruje se da ovaj oblik joge doprinosi smanjenju rizika od srčanih bolesti. Dok su istraživanja o ovom stilu ograničena, najcitiranija studija koju je 2016. provelo Američko vijeće za tjelovježbu otkrila je značajno smanjenje čimbenika rizika povezanih s kardiovaskularnim bolestima srca.
  • Bolje raspoloženje: Ove nesvakidašnje radnje okretanja u visećoj mreži mogu biti odličan alat za poticanje radosti, a smanjenje stresa i tjeskobe.
  • Vježba niskog do umjerenog intenziteta: Spomenuta je studija otkrila je da 50 minuta joge u zraku može sagorjeti više od 300 kalorija, što je čini oblikom vježbe niskog do umjerenog intenziteta.
  • Poboljšano mentalno zdravlje: Mala studija primijetila je značajna poboljšanja kod depresije i značajno smanjenje razine stresa onda kada su ljudi prakticirali swing jogu.
  • Vježba za cijelo tijelo: Swing joga uključuje različite mišićne skupine u cijelom tijelu, uključujući jezgru, gornji dio tijela i noge.
image
SHUTTERSTOCK

Možete li se swing joga raditi kod kuće?

Apsolutno, da. Sve dok imate potrebnu opremu koja uključuje ljuljačku odnosno tkaninu koju možete pričvrstiti da na siguran način visi sa stropa. Ipak, postoje nekoliko prednosti odlaska u dvorane:

  • Zajednica i podrška: Dvorane i stručni joga centri nude priliku za povezivanje s drugim entuzijastima ovog oblika joge i i u konačnici, učenje od iskusnih praktičara.
  • Sigurnost prije svega: Stručni centri imaju certificirane instruktore koji vas mogu uputiti u pravilnu tehniku i pratiti vas kako napredujete.

Linker
26. travanj 2024 14:36