FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobro je

Sedam znakova da vaša fitness rutina djeluje čak i ako ne vidite fizičke promjene

Ako vježbate samo iz estetskih razloga, lako se možete obeshrabriti kada se promjene ne događaju odmah i na kraju odustanete što je prava šteta jer postoji toliko mnogo drugih prednosti redovitog vježbanja

Fizičke promjene poput gubitka težine ili oblikovanja mišića mogu biti valjani fitness ciljevi, ali prosuđivanje naših treninga isključivo na temelju estetskih promjena nije dobra ideja. Zato ne brinite ako se pogledate u ogledalo i ne primjećujete fizičke promjene. One se, naime, obično najsporije odvijaju i posljednje se dogode, a, uz to, zahtijevaju i promjene u načinu prehrane i odbacivanje štetnih navika. Ali ako vježbate samo iz estetskih razloga, lako se možete obeshrabriti kada se promjene ne događaju odmah i na kraju odustanete što je prava šteta jer postoji toliko mnogo drugih prednosti redovitog vježbanja.


1. Stres je manji

Vježbanje je odlično za otpuštanje stresa. Dok vježbamo smanjuje se razina hormona stresa u tijelu poput kortizola i adrenalina, a istovremeno se podižu raspoloženje, produktivnost, koncentracija...


2. Bolje spavate

Redovito vježbanje može pomoći da se noću više odmorite, a ako dobro spavate dio zasluga pripišite i redovitoj rutini vježbanja. Jedan od razloga zašto vježbanje potiče san je zbog toga kako pojačava raspoloženje i smanjuje stres. Mnogi, naime, imaju nesanicu jer pate od tjeskobe.


3. Veselite se vježbanju

Osjećati se kao da želite vježbati znači da ste napravili mentalni napredak. To znači da ste pronašli nešto što vam se sviđa i uspjeli ste se držati toga dovoljno dugo da vidite napredak (možda ste jači ili brži) i osjećate se kao da nešto postižete. Samopouzdanje je još jedna velika prednost vježbanja.


4. Vaši odnosi postaju jači

Vježba je pojačivač raspoloženja, vježbanje vam daje endorfine, a oni usrećuju. Sretni ljudi jednostavno ne pucaju po šavovima. Biti dobro raspoložen i bolje se držati zdravog upravljanja stresom uvelike poboljšava vašu interakciju s drugim ljudima. Tjelovježba - bilo da se radi o šetnji, trčanju s prijateljem ili grupni fitness tečajevi odlična su prilika za druženje i povezivanje s drugim ljudima preko zajedničkog cilja i interesa.


5. Osjećate se snažnije u svakodnevnom životu

Nakon vježbanja mnogi će reći da se jednostavno osjećaju snažnije, čak i ako to ne mogu kvantificirati. Možda primijetite da možete lakše pokupiti košaru za rublje ili se popeti stepenicama bez da se uspušete. Moći obavljati svakodnevne aktivnosti bez osjećaja umora ili kao da se stvarno gurate do krajnjih granica jedna je od najvećih prednosti vježbanja.


6. Zdravlje je bolje

Postoji bezbroj zdravstvenih pogodnosti koje dolaze s redovitom tjelesnom aktivnošću. Vježbanje može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma (trbušna debljina, povišen kolesterol i intolerancija glukoze), dijabetes tipa 2 pa čak i neke vrste raka.

Također može pomoći smanjiti krvni tlak, pomoći kod artritisa, usporiti prirodni gubitak kostiju te smanjiti rizik od prijeloma i padova.


7. Bolje određujete prioritete

Ako nađete vremena za stvari koje promiču zdravlje, bolje ćete se organizirati i u stvarima koje su važne u drugim aspektima života - pripremanje domaćih jela, izdvajanje prijeko potrebnog vremena samo za sebe, a možda dobijete samopouzdanje da započnete posao o kojem razmišljate godinama. Za neke ljude je vrijeme i mentalna predanost potrebna za uspostavljanje dosljedne fitness rutine blagodat da nauče puno o sebi i onome za što su sposobni u životu.

Linker
17. travanj 2024 15:34