SHUTTERSTOCK
Sezona bazena

Kako vodene vježbe visokog intenziteta mogu pomoći osobama s kroničnim bolestima

Vodeni HIIT može pomoći u ublažavanju pritiska na zglobove

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) kao što i sam naziv sugerira, karakteriziraju kratki intervali naporne tjelovježbe. Puno je dokaza da ova vrsta tjelovježbe doprinosi zdravlju, međutim, nedavno je istraživanje pokazalo da je ovaj model vježbanja učinkovit i za one osobe s kroničnim bolestima.

Učinkovita alternativa

Studija, objavljena u časopisu BMJ Open sport & Training medicine, pokazala je da vodeni HIIT može biti sigurna alternativa za osobe s kroničnim stanjima koje ne mogu obavljati ovu vježbu u suhim uvjetima (kopneni trening). Smatra se da trening visokog intenziteta koji se provodi u intervalima, ima više zdravstvenih koristi od tjelovježbe umjerenog intenziteta.

- Povećava se aerobni kapacitet i izdržljivost, a HIIT vježbe koje se izvode u vodi, mogu značajno pomoći u ublažavanju pritiska na zglobove, omogućujući pojedincima da rade pokrete koje ne mogu nužno raditi na kopnu - pojašnjava Medical News Today.

Rezultati studije

Kroz studiju su znanstvenici ispitali sposobnost vježbanja sudionika u vodi kroz mjerenje potrošnje kisika, testova hodanja i drugih testova tjelesne kondicije te ih usporedili s kopnenim HIIT treningom. Uključeni sudionici su imali niz kroničnih stanja uključujući bol u leđima, artritis, kroničnu bolest pluća (KOPB), dijabetes tipa 2 i multiplu sklerozu. Rezultati su pokazali da je vodeni HIIT umjereno poboljšao kapacitet vježbanja sudionika u usporedbi s izostankom vježbanja. Međutim, nije uočena razlika u kapacitetu vježbanja između vodenog i kopnenog intervala treninga visokog intenziteta.

- Zaključak ove meta analize pokazuje kako bi vodeni HIIT mogao biti jednako koristan kao i njegova kopnena verzija. Ova spoznaja daje osobama s kroničnim stanjima još jedan izbor za učinkovit trening - napisali su istraživači.

Vodeni oporavak nakon ozljede

Osobe koje u procesu oporavka nakon ozljede zglobova kao oblik terapije moraju vježbati, programi vježbanja u vodi mogu se koristiti za održavanje ili povećanje aerobne kondicije. Ovo je prema istraživačima posebno važno za osobe s nizom kroničnih stanja, posebno ako se suočavaju s problemima u postizanju više razine funkcije ili intenziteta vježbanja na kopnu.

Linker
20. travanj 2024 19:35