SHUTTERSTOCK
Dobar utjecaj

Istraživanje pokazalo: Život u četvrtima prilagođenim za hodanje smanjuje rizik od raka kod žena

Provedeno istraživanje povezalo je pretilost s povećanim rizikom od 13 vrsta raka u žena, dok tjelesna aktivnost smanjuje rizik

Novo istraživanje otkriva da žene koje žive u četvrtima prilagođenim za hodanje i provođenje tjelesne aktivnosti, imaju niže stope raka povezanih s pretilosti. To se posebno odnosi na postmenopauzalni rak dojke, ali i na rak jajnika, rak endometrija i multipli mijelom.

- Ovi rezultati doprinose dokazima kako urbani dizajn utječe na zdravlje i dobrobit starijeg stanovništva. Može stvoriti kontekst koji promiče hodanje, povećava sveukupnu tjelesnu aktivnost i smanjuje ovisnost o automobilu, što bi moglo dovesti do kasnijih poboljšanja u sprječavanju bolesti koje se pripisuju nezdravoj težini - izjavio je istraživač Andrew Rundle, profesor epidemiologije na školi javnog zdravstva Sveučilišta Columbia.

Istraživanje

Provedeno istraživanje povezalo je pretilost s povećanim rizikom od 13 vrsta raka u žena, a poznato je da tjelesna aktivnost smanjuje rizik za neke od tih vrsta. Ispitivanje je uključivalo podatke od više od 14.000 žena u dobi od 35 do 65 godina koje su obavile mamografski pregled između 1985. i 1991. godine. Do kraja 2016. godine oko 18 posto žena imale su rak povezan s pretilosti. Najčešći oblik raka je bio od dojke u postmenopauzi u 53 posto žena, a zatim rak debelog crijeva u 14 posto njih i rak endometrija u 12 posto slučajeva.

- Naša studija je jedinstvena po tome što nam je dugoročno praćenje omogućilo proučavanje učinaka hodanja s potencijalnim dugim razdobljima latencije raka. Također, bili smo u mogućnosti pratiti aktivnost hodanja u susjedstvu i onda kad su se sudionice selile - izjavio je jedan od autora studije Yu Chen, medicinskog fakulteta NYU Grossman.

Rezultati

Istraživanje objavljeno u listopadu ove godine pokazalo je da su žene koje su živjele u prohodnijim područjima (najviše 25 posto) imale 26 posto manji rizik od raka povezanog s pretilosti u usporedbi s onima koje su živjele u manje prohodnim (najmanje 25 posto) četvrtima.

Linker
27. travanj 2024 00:20