SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Epilepsija ne bi trebala biti prepreka za treninge

Ovo su općenite preporuke za sigurno bavljenje sportom

Moj sin se želi baviti košarkom. U 12. godini je dobio prvi epileptički napadaj. Može li se i dalje baviti sportom?

  • Zlata I., Pula

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar, Zagreb

Epilepsija je praćena velikim predrasudama i stigmom. Ograničenja tjelesnih i sportskih aktivnosti kao i mišljenja i stavovi okoline prema bolesniku utjecali su na smanjenje kvalitete života oboljelih. Liječnici danas bolesnicima s epilepsijom preporučuju bavljenje sportom. Novija istraživanja podržavaju povoljan utjecaj tjelesne aktivnosti i sporta na klinički tijek epilepsije i napadaje. Osim toga, bavljenje sportom jača osjećaj samopouzdanja i umanjuje društvenu izoliranost.

Važno je da liječnik - epileptolog individualno preporuči mjere opreza tijekom sportskih aktivnosti ovisno o vrsti epileptičkih napadaja ("veliki" s gubitkom svijesti ili "mali" bez gubitka svijesti) i postignutoj kontroli napadaja (potpuna ili povoljna). Općenite preporuke za sigurno bavljenje sportom su: poštivanje sigurnosnih mjera za određeni sport, izbjegavanje većih opterećenja prilikom velikih vrućina, dovoljan unos tekućine i kalorija (sprečavanje hipoglikemije), redovito uzimanje antiepileptičkih lijekova i pojačan oprez u slučaju promjene terapije.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:17