SHUTTERSTOCK
Zvuči dobro

Znanstvenici otkrili tri namirnice koje bi mogle zaustaviti rak prostate u začetku

Ispitanici su jeli hranu s niskim udjelom omega-6 i visokim udjelom omega-3 s dodacima ribljeg ulja

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, sugerira da bi jednostavne promjene u prehrambenim navikama mogle pomoći u smanjenju stope rasta stanica raka kod pacijenata pod aktivnim nadzorom. To je terapijski pristup koji uključuje praćenje raka bez neposredne intervencije. Znanstvenici su otkrili da prehrana s niskim udjelom omega-6 masnih kiselina te visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, u kombinaciji s ribljim suplementima, značajno smanjuje stopu rasta stanica raka prostate u ranom stadiju bolesti. Pokazalo se i da bi takva prehrana mogla produžiti period prije nego što bude potrebna agresivnija terapija, kažu autori studije. Mnogi muškarci s rakom prostate niskog rizika radije odabiru aktivni nadzor karcinoma prostate nego započinjanje s terapijom odmah po postavljanju dijagnoze. Ipak, tijekom pet godina otprilike polovica njih će se trebati podvrgnuti bilo kirurškoj terapiji ili terapiji zračenjem. Stoga su pacijenti željni pronaći način da odgode tu potrebu za terapijom, uključujući uvođenje promjena u prehrani ili uzimanje suplemenata.

Zdrave masti ili uobičajena masna i kalorična hrana

Znanstvenici su proveli kliničko ispitivanje, pod nazivom CAPFISH-3, u koje je bilo uključeno 100 muškaraca s niskim rizikom ili povoljnim srednjim rizikom od raka prostate koji su odabrali aktivni nadzor. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno da tijekom jedne godine ili nastave sa svojom uobičajenom prehranom ili da se drže prehrane s niskim udjelom omega-6 masnih kiselina i visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, uz suplementaciju ribljim uljem. Ova potonja skupina dobila je savjete o zdravijim alternativama s niskim udjelom masti za visoko kaloričnu hranu i hranu s visokim udjelom masti, poput toga da za začinjanje salate koriste maslinovo ulje ili limun i ocat te da nastoje jesti više ribe i orašastih plodova. Savjetovano im je i da smanje unos hrane s visokim udjelom omega-6 masnih kiselina, poput čipsa, keksa, majoneze te pržene ili prerađene hrane. Također, ti su ispitanici dobili kapsule s ribljim uljem kako bi dodatno pojačali unos omega-3 masnih kiselina, dok prva skupina nije primila nikakve prehrambene savjete niti uzimala suplemente s ribljim uljem.

Sporiji rast stanica raka za 15 posto

Znanstvenici su tijekom trajanja studije pratili promjene u biomarkerima, nazvanim indeks Ki-67, koji pokazuju kojom se brzinom multipliciraju stanice raka, što je ključni prediktor napredovanja raka, metastaziranja i preživljenja. Analiza podataka je pokazala da je, nakon godinu dana, u skupini koja je imala prehranu s niskim udjelom omega-6 masnih kiselina, visokim udjelom omega-3 masnih kiselina i suplementima ribljeg ulja došlo do 15-postotnog smanjenja indeksa Ki-67, dok je u kontrolnoj skupini došlo do 25-postotnog povećanja tog indeksa. Ovo je važan korak naprijed prema razumijevanju kako prehrana može utjecati na ishod raka prostate.

- Mnogi muškarci su zainteresirani za promjene u načinu života, uključujući i prehranu, kako bi pomogli u kontroli raka te spriječili napredovanje bolesti. Naše otkriće sugerira da bi nešto tako jednostavno kao što su male preinake u prehrani moglo usporiti rast raka i produžiti vrijeme prije nego što nastane potreba za agresivnijim intervencijama - rekao je dr. William Aronson, profesor urologije sa sveučilišta UCLA i voditelj studije.

Iako su rezultati studije obećavajući, njezini autori nisu pronašli nikakve razlike u rastu drugih markera raka koji se uobičajeno koriste za praćenje napredovanja raka.

31. prosinac 2024 17:58