SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Živim zdravo, ali me muče me stalni umor i nizak tlak. Što poduzeti?

Više ne pijem kavu ni zeleni čaj, a osjećam se loše

Imam problem sa stalnim umorom i niskim tlakom. Do sada sam to rješavala konzumiranjem većih količina kave i zelenog čaja. Prije mjesec dana odlučila sam da neću više piti kavu ni zeleni čaj. Sada se osjećam loše. Imam 30 godina, bavim se sportom i hranim se zdravo. Ne pušim i ne pijem. Kako dalje?

Maja R., Makarska

Odgovara dr. Kristijan Đula, internist-kardiolog:

image
DAMIR KRAJAČ/CROPIX

"Budući da se radi o dosta nespecifičnim tegobama koje vam iznimno narušavaju kvalitetu života, svakako preporučujem napraviti opširniju obradu, ako to već niste učinili. Složio bih se da povećane količine pića bogatih metilksantinom (kava, zeleni čaj) nisu dobar izbor, tim više što potiču na pojačano mokrenje te nepovoljno utječu na krvni tlak u vrućim ljetnim mjesecima. Do tada vodite računa o obilnijoj hidrataciji (najmanje 2,5 l vode dnevno) te slobodno povećajte unos soli."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 14:46