SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Začepljena Eustahijeva tuba - što može pomoći?

Odgovara prof. dr. Robert Trotić, otorinolaringolog

Moj dvogodišnji sin ima česte upale uha. Bio je na nekoliko pregleda i sve je u redu. Rekli su nam da ima problem s Eustahijevom tubom. Je li to razlog za zabrinutost?

  • Mira J., Karlovac

Odgovara prof. dr. Robert Trotić, otorinolaringolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Eustahijeva tuba je struktura koja služi za ventilaciju srednjeg uha, a povezuje ždrijelo i uho. Njena je uloga izjednačavanje tlaka u srednjem uhu s atmosferskim tlakom. To ponekad nije moguće, a pacijent će tada osjetiti punoću u uhu, promijenjeni glas i govor, a ako to dulje potraje, može se javiti bol i upala uha.

Uzroci začepljenja Eustahijeve tube mogu biti različiti - oteklina sluznice u tubi i oko nje, alergija, prehlada, nosna polipoza ili neke druge izrasline u nosu ili ždrijelu. Kod djece, pa tako i kod vašeg sina, najčešći uzrok disfunkcije Eustahijeve tube su adenoidne vegetacije u ždrijelu, tj. postojanje treće mandule. Čak i ako su vrlo male, ali na mjestu na kojem uzrokuju začepljenje, mogu raditi trajne probleme. Ako dosadašnjim pregledima nisu utvrđene patološke promjene u ždrijelu ili u uhu, preporučujem da kada se to opet dogodi, upotrijebite vazokonstriktorski sprej za nos (efedrin ili oksimetazolin u dozama za djecu). Sprej će uspostaviti ponovnu prohodnost Eustahijeve tube smanjenjem edema sluznice. Time će i funkcija srednjeg uha biti bolja i neće biti opasnosti za trajno oštećenje uha i sluha.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
22. ožujak 2024 16:02