SHUTTERSTOCK
nova studija

Veliku moć u snižavanju tlaka ima i kakao!

Konzumiranje kakaa, bogatog flavanolom, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju otvrdnuća arterija

Osobe s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom) suočavaju se s povećanim rizikom za srčane bolesti i moždani udar, dva vodeća uzroka smrti, a hipertenzija pogađa i gotovo svaki organ u tijelu. Gotovo polovica odraslih ima povišeni krvni tlak, ali ga mnogi ne liječe. Uz lijekove za snižavanje tlaka savjetuje se i prehrana koja dugoročno pomaže zdravlju srca i krvnih žila poput mediteranske prehrane ili DASH dijete. No, nedavno je istraživanje otkrilo da veliku moć u snižavanju tlaka ima i kakao.


Flavanoli

Britanski znanstvenici objavili su rezultate svog novog istraživanja u časopisu Frontiers in Nutrition koji su pokazali da konzumiranje kakaa, bogatog flavanolom, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju otvrdnuća arterija. Takav pozitivan učinak pripisuje se flavanolima, podskupini flavonoida, biljnom spoju koji nalazimo u kakau, ali i borovnicama, čaju i crnom vinu. U istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Surreyju sistolički krvni tlak smanjen je za oko 1,4 mmHg tijekom 12 sati, a dobri učinci su također otkriveni osam sati nakon konzumiranja kakaa, a to je posljedica, vjeruje se, načina na koji crijevne bakterije metaboliziraju flavanole.

Istraživači su također primijetili da su krvni tlak i otvrdnuće arterija smanjeni kod sudionika samo ako im je tlak bio visok i da nije bilo učinka kada je krvni tlak ujutro bio nizak. Ispitanici u studiji pili su šest kapsula flavanola (oko 860 miligrama) u danima kada su ujutro imali visoki tlak. Za sada je evidentno da bi flavanoli mogli sigurno smanjiti krvni tlak, ali potrebne su detaljnije studije kako bi se utvrdilo mogu li i kako proizvodi od kakaa pomoći u liječenju hipertenzije.

Linker
11. travanj 2024 18:40