Pogađa većinom žene
 FOTOGRAFIJE: NENSURIA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Alergija ili...?

Vaš organizam burno reagira, a ne možete otkriti jeste li i na što alergični? Možda je riječ baš o ovome!

Ima ga u mnogim namirnicama. Uz to, neke namirnice, alkohol i lijekovi mogu potaknuti njegovo oslobađanje. Ovaj problem uglavnom pogađa ljude srednjih godina i to češće žene

Neki ljudi mogu osjetiti tegobe kada jedu namirnice koje nisu na popisu najčešćih alergenih namirnica. Oni zapravo reagiraju na histamin ili, primjerice, konzervanse. Histamin je biogeni amin koji se često nalazi u prerađenoj hrani, ali ga ima i u mnogim drugim namirnicama. Uz to, neke namirnice mogu potaknuti i njegovo oslobađanje. Kada se konzumira hrana koja sadrži konzervanse, boje, arome ili pak nakon uzimanja lijekova, u organizmu se oslobađa velika količina histamina, koji izaziva slične simptome kao i alergijska reakcija, pa kažemo da se radi o pseudoalergiji. Kod takvih pojava nije uključen imunosni sustav. Slične simptome izazivaju i drugi biogeni amini, a ponekad i antioksidansi u hrani. Osim u slučaju povećane razine histamina u tijelu, reakcija na histamin može se javiti i kada je poremećena njegova razgradnja u organizmu.
Smatra se da približno jedan posto populacije ima intoleranciju histamina, a 80 posto ih je u srednjim godinama. Češće se javlja u žena. Također, neki imaju samo povremeno simptome intolerancije histamina.

Javljaju se različite smetnje na brojnim organima (gastrointestinalni sustav, koža, pluća, kardiovaskularni sustav i mozak), ovisno o ekspresiji histaminskih receptora. Posljedice se mogu očitovati i na koži. Vrlo se često intolerancija histamina povezuje s alergijom na neku namirnicu jer su simptomi vrlo slični. Za postavljanje dijagnoze histaminske intolerancije potrebna su barem dva tipična simptoma histaminske intolerancije te uočavanje poboljšanja nakon dijete siromašne histaminom i antihistaminika. Pomaže i vođenje dnevnika prehrane.

Kada posumnjati da ste intolerantni na histamin:

Kroničan umor
Ako ste umorni i kada se naspavate i ne možete naći drugi razlog, moguće je da ste intolerantni na histamin iz namirnica koje jedete svakog dana, a da toga niste svjesni. Umor i nedostatak energije znače da se namirnice ne razgrađuju kako treba te da tijelo ne može apsorbirati sve hranjive tvari. Tijelo ulaže velike napore da se riješi spojeva koji mu štete, zbog čega se razina energije svakog dana smanjuje, a umor povećava.

Glavobolja
Neurološki problemi poput vrtoglavice, glavobolje, migrene i magle u mozgu također mogu upućivati na intoleranciju histamina.

Probavne smetnje
Vjetrovi, nadutost i zatvor, bol u trbuhu, grčevi, gubitak apetita, mučnina vrlo su česti simptomi koji mogu ukazivati na intoleranciju. Ako imate stalne probavne smetnje, svakako posjetite liječnika kako biste otkrili je li tome razlog nepodnošenje neke namirnice ili histamina.

Problemi s kožom
Problemi s kožom, primjerice svrbež, urtikarija, osip, rozaceja, psorijaza, akne, mogu biti znak da nam šteti nešto što svakodnevno jedemo, osobito nakon što smo isprobali sve tretmane i povećali unos vode. Stoga se preporučuje da se svakako obrati pozornost na stanje kože nakon što pojedemo nešto što nam može izazvati kožne probleme.

Psihološki problemi
Kod intolerancije na histamin zabilježeni su i anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadaji, napetost.

Bolovi u zglobovima
Zglobovi mogu boljeti zbog promjena koje sa sobom nosi starost, također kod kroničnih upala, ali, iako rjeđe, nakon što pojedemo namirnice koje sadrže ili potiču oslobađanje histamina. Možete zabilježiti što ste jeli prije nego što su se pojavili bolovi u zglobovima, a potom ponoviti namirnice i ako je reakcija jednaka, moguće je da je uzrok histamin.

Žgaravica
Ponekad će se javiti žgaravica i kao znak da ste na neke namirnice intolerantni, a i u slučaju histamina može se javiti ovaj simptom.

Poteškoće s disanjem
Kao reakcija na histamin javljaju se i respiratorni problemi: poteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, suhi kašalj, začepljenost uha, šum u uhu.

Histamina ima najviše:
banana, pivo, govedina, sirevi, pileća jetrica, patlidžani, svježa riba, mesne prerađevine, delikatese, kiseli kupus, soja i proizvodi od soje, špinat, jagode, umaci, vina, kvasac
Tiramin (također biogeni amin) sadrže:
grah, pivo, sirevi (camembert), kvasac, patlidžan, delikatese, mlijeko u prahu, citrusi, kiseli kupus, soja, vino, jogurti

Neka hrana osobito povećava razinu histamina:
riba, pizza, meso i prerađevine, kiseli kupus, rajčice, špinat, patlidžan, gljive, heljda, konzervirano povrće, jagode, kruške, banane, kivi, ananas, sir, senf, kečap, čokolada/kakao, kava, crni čaj, kikiriki, orasi i drugo te alkoholna pića (osobito vino i pivo)

Sve o alergijama doznajte u novom broju DOKTORA PLUS, u prodaji je od četvrtka, 18. veljače!




Linker
01. travanj 2024 01:34