Close up female hand holding a bottle of water or mineral water in grocery store.

 SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

U flaširanoj vodi pronađena gomila plastičnih nano čestica

Sićušne čestice plastike mogu potjecati od same boce i od filtera koji se koriste u procesu filtriranja vode

Nedavna studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) uvela je novu metodu detektiranja nanočestica (čestice koje su tisuću puta manje od širine ljudske vlasi) plastike u flaširanoj vodi. Pri testiranju flaširane vode tri poznata proizvođača otkriveno je između 110 i 370 tisuća nano čestica, od kojih su većina čestice plastike.

Rizik

Koristeći SRS Raman mikroskopiju, znanstvenici su mogli uočiti čestice veličine 100 nanometara u vodi koju su ispitivali. Kako autori studije navode, njihovi su mjerni instrumenti bili podešeni samo za prepoznavanje plastike te stoga znaju samo da su u vodi bile prisutne i druge nanočestice, osim sedam glavnih tipova plastike na koje su se usredotočili u studiji, ali ne znaju točno koje. Kad je riječ o flaširanoj vodi, te sićušne čestice plastike mogu potjecati, osim od same boce, i od filtera koji se koriste u procesu filtriranja vode. Iako znanstvenici nisu htjeli otkrivati imena proizvođača, navode da su kod svakoga pronađene količine između stotina i tisuća nano čestica plastike. Iako se još ne zna koje sve točno rizike može donijeti konzumacija takvih čestica, rezultati ove studije sugeriraju da razloga za zabrinutost ima i više nego dovoljno.

- S jedne strane, te čestice plastike mogu uzrokovati fizičke ozljede uslijed trenja plastike o tkiva, primjerice oštećujući crijevo, ako se konzumira kontaminirana hrana, ili pluća ako ih udahnemo. Osim toga, mikro i nano čestice plastike mogu predstavljati i kemijski rizik s obzirom na to da sadrže aditive koji su dodani tijekom proizvodnje kako bi se plastici dala posebna svojstva, poput čvrstoće, fleksibilnosti, tvrdoće ili prilagodljivosti vanjskim faktorima - kaže dr. Sara Benedé koja je bila uključena u istraživanje. Dodaje i da su neki od aditiva koji su najviše proučavani ftalati i bisfenol A koji se smatraju endokrinim disruptorima te mogu narušiti funkcije endokrinog sustava, a to za posljedicu može imati razne razvojne, reproduktivne, neološke i imunološke probleme. Ističe da takve nano čestice plastike mogu skrivati i štetne "slijepe putnike".

Naime, mikro i nano čestice plastike imaju sposobnost da se vežu uz razne vrste tvari, uključujući okolišne zagađivače, toksine, antibiotike ili mikroorganizme.

Linker
25. travanj 2024 14:48