SHUTTERSTOCK
Dobro je znati

Treba li se često vagati? Doktorica otkriva sedam razloga zašto težina varira

Prosječna fluktuacija težine tijekom dana u oba smjera je između 0.9 do 1.4 kg

Svi imamo onaj omiljeni komad odjeće kojem se iznova vraćamo jer ispunjava sve željene kriterije, od udobnosti pa do toga kako nam stoji. Međutim, ponekad se može učiniti kako se baš s tim komadom nešto dogodilo. Kao da se stisnuo u pranju ili se ipak nešto dogodilo s kućnom vagom unatoč tome što i dalje vježbate i zdravo se hranite. Treba li vas to brinuti? Iako nam vaga služi kao dobar orijentir, svaka opsjednutost njome ni na koji način nije dobra, ističe doktorica Leslie Heinberg s odjela za psihologiju i psihijatriju, aludirajući na to da je vaga tek jedan dio alata kad je tjelesna težina u pitanju.

Fluktuacija težine

Sasvim je normalno da težina u danu varira, a to se događa od trenutka kad ustanemo pa sve do onda kad legnemo spavati. Prosječna fluktuacija težine u oba smjera je između 0.9 do 1.4 kg. Ovakve vas posljedice ne bi trebale zabrinjavati, no ističe doktorica, ako primijetite drastične promjene bez vidljivog uzroka, bilo bi dobro savjetovati s liječnikom. Zašto ujutro možemo zakopčati omiljene traperice, a već se popodne ova radnja čini kao nemoguća misija, doktorica je navela sedam mogućih razloga:

1. Zadržavanje vode

- Zadržavanje vode je najčešći uzrok kratkotrajnih oscilacija težine zato što tijelo zadržava više vode nego inače. Zamislite to kao spužvu koja upija vodu i drži je - kaže doktorica i kao primjer navodi konzumiranje obroka s visokim udjelom ugljikohidrata ili natrija poput pizze, tjestenine i gaziranih pića.

Zbog takvih namirnica tijelo može privremeno zadržati vodu što uzrokuje povećanje težine. Također, možete se osjećati natečenim ili napuhnutim. Hrana s visokim udjelom natrija, hormonske promjene, lijekovi i određena medicinska stanja mogu uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, što dovodi do privremenog debljanja.

2. Unos i probavljanje hrane

Obilni obrok s visokim udjelom ugljikohidrata može uzrokovati privremeno debljanje dok tijelo probavlja unesenu hranu. Isto tako, ako jedete manje zbog bolesti ili promjene u prehrani, to također može dovesti do oscilacije u težini.

image
SHUTTERSTOCK

3. Tjelesna aktivnost

Mišićna masa također pridonosi težini. Zato vježbanje, posebice trening snage, može dovesti do kratkotrajnog debljanja zbog povećanja mišićne mase, međutim, s vremenom može doprinijeti ukupnom gubitku težine i poboljšanju sastava tijela.

4. Hormonalne promjene

Menstrualni ciklus, trudnoća i menopauza uzrokuju oscilacije u težini zbog hormonalnih promjena koje se događaju u ženinom tijelu.

5. Stres

Visoka razina stresa također može utjecati na fluktuaciju težine. Neki imaju tendenciju jesti više ili manje kada su pod stresom, što dovodi do promjena težine. Stres također utječe na razinu hormona, što može utjecati na metabolizam, a time i na težinu.

6. Lijekovi

Određeni lijekovi poput antidepresiva, inzulina, beta-blokatora i ostalog mogu utjecati na metabolizam, povećati apetit, a time uzrokovati i fluktuaciju težine.

7. Promjene načina života

Putovanja, promijenjeni obrasci spavanja ili prilagodbe na nove dnevne rutine, sve to može utjecati na težinu zbog promjena u prehrambenim navikama, tjelesnoj aktivnosti i zadržavanju vode.

Linker
19. kolovoz 2024 17:18