Kantarionovo ulje je macerat cvijeta gospine trave u maslinovu ulju
 Getty Images
ZDRAVLJE

ŠTO TREBAMO ZNATI Doziranje i rizici gospine trave

Ova višegodišnja biljka domaća je stanovnica mnogih dijelova Europe i Sjeverne Amerike

Gospina trava ili kantarion (Hypericum perforatum) prirodni je borac protiv depresije, ali i nesanice i anksioznosti. Ako se uzima u kapsulama ili tabletama, uobičajena doza gospine trave za odrasle osobe je 300 miligrama tri puta na dan, uz obrok. Upotreba kod djece nije dovoljno istražena, pa je najbolje da je djeca ne uzimaju.


Najčešće nuspojave

Gospina trava uglavnom se dobro podnosi i donosi dobre rezultate, ako se uzima prema preporukama. Ipak, može izazvati nuspojave poput suhoće usta, preosjetljivosti na sunčevo svjetlo ili probavnih tegoba. Ako osoba uzima antidepresive potreban je velik oprez, jer gospina trava dolazi u interakciju s tim lijekovima, posebno s onima iz skupine MAOI (neselektivni inhibitori monoaminooksidaze) te sa svim lijekovima i suplementima koji podižu razinu serotonina.

Previsoke razine serotonina mogu dovesti do serotoninskog sindroma, stanja čiji su simptomi uznemirenost, ubrzan puls i visok tlak, gubitak koordinacije, obilno znojenje, proljev, u težim slučajevima povišena temperatura, nepravilan rad srca, napadaji i nesvjestica, a u najtežim slučajevima moguć je i smrtni ishod. Pored toga, propisani lijek ne smije se na svoju ruku zamijeniti gospinom travom.

Linker
02. svibanj 2024 22:44