SHUTTERSTOCK
koristite li ga?

Štiti od moždanog udara i infarkta, ali s ovim uljem treba biti oprezan!

Iako je neko vrijeme kao namirnica bio zanemaren, lan je danas sve popularniji na jelovnicima pobornika zdrave prehrane. Prirodni je biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina

Lan spada među najstarije pripitomljene biljke, od davnina se koristi za izradu tkanina, a njegovo ulje jedno je od najstarijih u ljudskoj primjeni. Gotovo jednako dugo poznata su i njegova ljekovita svojstva, primjerice sjemenke su se koristile za održavanje dobrog zdravlja i olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba. Iako je neko vrijeme kao namirnica bio zanemaren, danas je sve popularniji u jelovnicima pobornika zdrave prehrane. Prirodni je biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina, većinom višestruko nezasićenih: sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća u njemu čini alfa-linolenska kiselina (omega-3).

image
SHUTTERSTOCK


Korisna djelovanja

Izvor je dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina i brojnih drugih vrijednih nutrijenata. Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole te minerale kalcij, selen, željezo, cink, natrij, magnezij, kalij. Ima blagi antioksidativni učinak jer sadrži mangan, važan za zaštitu organizma, te bakar i fosfor, nutrijente važne u izgradnji i zdravlju kostiju. Redovito korištenje lanenog ulja ima širok spektar korisnog djelovanja za ljudsko zdravlje. Istraživanja su potvrdila da zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima štiti mozak, štiti od moždanog udara, sprečava aterosklerozu, srčane tegobe, posebno infarkt i aritmije.


Poželjne kombinacije

Dobro je uzimati laneno ulje s voćem i medom, a kombinacija kravljeg sira i lanenog ulja daje ne samo jednostavan i ukusan nego i iznimno zdrav obrok za koji su istraživanja potvrdila da je vrlo poželjan oboljelima od raka, jer ima moć uništavanja malignih stanica, naročito raka dojke, jajnika i prostate. S obzirom na to da su lanene sjemenke odličan izvor balastnih tvari, prehrambenih vlakana topivih i netopivih u vodi, i njihovo ulje utječe na bolji rad crijeva, a kao dobar izvor lignanskih fitoestrogena - sličnih prirodnim ženskim hormonima - posebno je korisno u menopauzi jer pomaže održavanju hormonalne ravnoteže. Ulje lana koristi suhoj i ispucaloj koži, a štiti i kod nekih upalnih kožnih tegoba.


Oprez i umjerenost

Laneno ulje iznimno je korisno, ali i vrlo masno i teško se upija pa se ne nanosi direktno na kožu, a nikada se ne smije koristiti ni za masažu. Štoviše, treba biti vrlo oprezan jer je sklono oksidaciji već i kod samog dodira s kožom. Ovo se ulje uzima isključivo na usta, čak i ako se uzima za njegu kože, i to najviše jedna do jedna i pol jušna žlica. Djeluje i kao blagi laksativ, ali ako se uzima u preporučenoj dnevnoj količini, sigurno je i neće imati nuspojava. No, sve više od te količine može biti štetno. Lanene sjemenke treba jesti umjereno, najbolje ujutro malo svježe samljevenih kako bi se održalo zdravlje probavnog sustava. Izuzetno je važno da su kupljene u provjerenoj trgovini zdravom hranom, da su svježe i zdrave. Tako je i s uljem, poželjno ga je ponekad jesti za doručak sa svježim sirom, ali nikako ne svakodnevno.


Opasno za trudnice

Laneno ulje trebaju izbjegavati trudnice i dojilje, ne smije se uzimati ni u slučajevima težih ozljeda, a s obzirom na to da potiče krvarenje, ne smiju ga uzimati osobe s bilo kakvim poremećajima krvarenja niti prije operativnih zahvata. Ako planirate bilo kakvu operaciju, trebate ga prestati uzimati barem dva tjedna prije zahvata.


Nikada ne zagrijavati

Laneno ulje dobiveno postupkom hladnog prešanja nikada se ne smije koristiti za kuhanje niti se smije zagrijavati jer se pod utjecajem visokih temperatura mijenja njegova struktura, gube se ljekovita svojstva, a zdrave hranjive tvari pretvaraju se u vrlo opasne kemikalije i postaju štetne za zdravlje. Stoga se ovo ulje koristi samo u već pripremljenoj hrani, kao preljev ili dodatak. Osim što je izuzetno osjetljivo na visoke temperature, osjetljivo je i na svjetlost i kisik pa se mora čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja treba ga potrošiti u tri tjedna. Lako i brzo užegne, promijeni teksturu i sastav, a ako se pokvari, u njemu se počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida pa ulje postaje gorko, užeglo i oštra mirisa. Takvo ulje ne samo da neće koristiti zdravlju nego je vrlo štetno i može brzo povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Stoga se mora čuvati dobro zatvoreno u hladnjaku, što vrijedi i za laneno ulje u kapsulama.

Linker
18. travanj 2024 17:34